Social

Scumpirea caldurii amorseaza bomba sociala

Gigacaloria, produsa de Electrocentrale Bucuresti, se va scumpi de la 980.000 lei, cat este acum, la cel putin 1.481.000 lei, sustin surse autorizate. In restul tarii, aceasta va ajunge la 1.250.000 lei.

Scumpirea se va face la centralele care produc pe gaze si pacura, combustibili care au atins majorari de pret de 75 si, respectiv, 40%, intre 1 ianuarie 2005 si 1 ianuarie 2006. Mai mult, acestor scumpiri li se adauga si pretul taxat de distribuitorii de agent termic . RADET, spre exemplu, adauga propriul pret de 500.000 lei/ gigacalorie , sustin surse specializate.

Cum ultima scumpire, de 20%, a fost la 1 noiembrie 2005, o noua majorare cu 20-40% ar putea duce la grave probleme sociale, declara presedinti ai asociatiilor de locatari .

8.000.000 lei/luna, pentru incalzire

Daca pretul gigacaloriei si, in final, al costului caldurii vor ajunge la cote de neimaginat, asociatiile de locatari se asteapta la noi valuri de debransari de la sistemul centralizat.
"Oamenii au ajuns la limita de suportabilitate. Orasul Lugoj este total debransat, iar familiile se aduna cate cinci in bucatarie pentru a supravietui pe timpul iernii", sustine Petru Olaru, presedintele Asociatiei locatarilor din Timisoara.
Nici in orasul de pe Bega situatia nu e mai buna, cu atat mai mult cu cat si timisorenii care au ramas la incalzirea centralizata, cat si cei care si-au pus centrale de apartament sunt foarte speriati. "In blocurile debransate, oamenii au ajuns sa plateasca si cate 7.000.000-8.000.000 lei/luna doar pentru incalzire. Este inacceptabil.
Vor reincepe debransarile, iar locatarii nu vor avea alternativa. Situatia este deja periculoasa. Cei care ne tot cresc pretul gazelor nu sesizeaza pericolul? Romania nu poate supravietui la preturi europene", mai sustine Petru Olaru.
Centralele pe lignit nu scumpesc preturile Centralele care produc concomitent energie electrica si termica, dar pe carbune, si nu pe gaz, nu sunt pe pierderi. Este exemplul centralelor Turceni, Rovinari si Isalnita - Craiova. "Craiova nu are pierderi, suporta bine costurile. Lignitul ne salveaza. In plus, nici nu vreau sa ne pierdem consumatorii", ne-a declarat Constantin Balasoiu, directorul general al Complexului Isalnita Craiova. Intrebat daca ii ia cineva consumatorii, acesta ne-a replicat: "Nu-i ia nimeni, dar isi pot debransa apartamentele de la sistemul centralizat. In plus, nici nu este momentul pentru scumpiri. De-abia s-au majorat gazele si vrem sa scumpim gigacaloria? Consumatorii nu pot suporta doua scumpiri consecutive - la 1 ianuarie gazele si la 1 februarie, caldura", sustine Balasoiu. Concluzia noastra: se poate si fara scumpiri, acolo unde s-au facut modernizari si reduceri de costuri.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea