Social

#ong #autism #minister # legea autismului

Scrisori adresate ministerelor privind Legea autismului

 

In data de 16 februarie 2011 , 13 organizatii non-guvernamentale din Romania au inaintat scrisori deschise ministerelor Sanatatii, Educatiei si Muncii , solicitand respectarea drepturilor persoanelor cu autism si finalizarea corecta a cadrului legislativ dedicat.

Organizatiile sunt nemultumite ca au fost consultate doar formal la intocmirea normelor de aplicare a Legii 151/2010 (" Legea autismului ") si ca forma prezentata de oficialitati a acestor norme, aflate in dezbatere publica, modifica esential sensul legii.

Astfel, normele reduc efectele legii la copiii mai mici de sase ani care sufera de autism, nu clarifica atributiile persoanelor care iau parte la terapia pacientilor cu tulburari de spectrul autist (TSA), nu reglementeaza accesul la educatie si serviciile specializate adresate tuturor persoanelor afectate, iar chestionarul propus pentru diagnostic nu este validat stiintific. De asemenea, nu se specifica atributiile membrilor echipei multidisciplinare care trateaza pacientii cu TSA si nici cum se va realiza decontarea cheltuielilor medicale.

"Consideram ca aceste norme nu sunt in masura sa asigure un sistem integrat de servicii pentru persoanele cu autism, asa cum este prevazut in lege si ca legea 151/2010 si normele de aplicare nu asigura cadrul necesar respectarii drepturilor persoanelor cu autism din Romania stabilite prin Carta drepturilor persoanelor cu autism adoptata de Parlamentul European la data de 9 Mai 1996. Speram ca de data aceasta sa se tina cont de propunerile ONG-urilor si ale specialistilor pentru a nu avea o lege inutila si norme de aplicare discriminatorii si redundante.", a declarat Carmen Gherca, presedintele Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania filiala Iasi, una dintre semnatarele scrisorilor deschise.
 

Care sunt solicitarile organizatiilor?
 

Printre solicitarile organizatiilor se numara: recunoasterea psihoterapiei pentru recuperarea persoanelor cu TSA ca serviciu medical de catre CNAS si implicit decontarea acestui serviciu, reglementarea accesului la educatie si a interventiilor/serviciilor specializate adresate adolescentilor si adultilor afectati de TSA.
 

Ce solutii propun organizatiile?
 

Pentru stabilirea tuturor reglementarilor necesare, asociatiile solicita infiintarea unui grup interministerial format din reprezentanti ai celor trei ministere implicate si care sa elaboreze in termen de sase luni, impreuna cu reprezentantii societatii civile, strategia nationala de recuperare si integrare in societate a tuturor persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Scrisorile adresate autoritatilor au fost trimise in data de 17.02.2011, catre parlamentarii ieseni si nu numai, cu solicitarea de a sprijini demersul pe plan politic.
 

Care sunt cele 13 organizatii?
 

Asociatia Autism Transilvania, Asociatia Autism Baia Mare, Asociatia Autism Europa, Fundatia Ancora Salvarii, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania filiala Iasi, Asociatia pentru Sanatatea Mintala a Copilului "Sfantul Serafim de Sarov", Fundatia Copii in Dificultate ", Centrul Sfantul Mihail pentru copii cu autism, Fundatia Univers Plus Piatra-Neamt, Asociatia Copiii de Cristal Brasov, Asociatia A.S.P.A. Suceava, Asociatia For Autism, Fundatia Alpha Transilvania, Asociatia S.O.S. Autism Bihor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea