Social

Scolile sanitare private „sunt pe bani si nu dau nici un repetent“

Din 166 de postliceale sanitare, 115 sunt particulare. Practica precara si conditiile de studiu neadecvate scad calitatea acestor scoli.

Romania instruieste asistenti medicali in 51 de de stat si 115 particulare. De la stat, 80% dintre absolventi promoveaza examenul final, desi pregatirea lor profesionala e la pamant , dupa cum o arata si isprava asistentei care i-a injectat in vena unei paciente, substanta care ii putea fi fatala. Situatia de la particulare e explicata simplu chiar de  Gheorghe Georgescu, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Bucuresti: „Sunt pe bani si nu dau nici un repetent”.

Postliceale pe bani – cursanti fara bacalaureat

Actualele scoli postliceale sau fostele licee sanitare, care existau inainte de revolutie, au fost infiintate in 1990. „Pana in 1999, aceste scoli au fost finantate cu bani de la bugetul de stat, dar printr-un ordin al fostului ministru al Educatiei, Andrei Marga, a fost sistata finantarea”, spune Romita Lupascu, inspector general in Ministerul Educatiei. Astfel, toate scolile de stat s-au transformat practic in scoli particulare, fiind nevoite sa perceapa taxe cursantilor, pentru a putea supravietui.

Tot din acelasi an, orice care nu avea diploma de bacalaureat se putea inscrie la o sanitara, dar nu mai avea cum sa acceada in invatamantul superior. In 2001, se ajunsese la 10.000 de absolventi cu pregatire in domeniul medical. Taxele de scolarizare porneau de la 6-7 milioane lei vechi anual si ajungeau chiar si la 25 de milioane, cum a fost cazul unei scoli postliceale din Bistrita-Nasaud, care ramasese doar cu 11 cursanti, care trebuiau sa plateasca totul. Situatia s-a schimbat de-abia anul trecut , cand scolile postliceale au primit, din nou, finantare de la bugetul de stat.

Dupa 4.900 ore de curs, cei mai buni in strainatate

In prezent, un cursant trebuie sa studieze 3 ani pentru a deveni asistent medical generalist, timp in care face 4.900 de ore de pregatire teoretica si practica.

La sfarsit trebuie sa sustina un examen care consta in trei probe: practica (6 ore), scrisa si orala, adica sustinerea unui proiect de absolvire. Comisia de examen este formata din membri ai Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania si din experti din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica. In aceste conditii, cand insasi scoala depinde de banii elevilor, nimeni n-a avut interesul ca actul educativ de pregatire profesionala sa aiba o calitate superioara.

De altfel, procentul mare de promovabilitate arata ca, desi tinerii aspiranti la meseria de asistent medical puteau sa nu aiba bacalaureatul, in cei doi, trei ani de scoala postliceala deveneau foarte competenti. De-abia din acest an, statul, prin Ministerul Educatiei, si-a adus aminte si de pregatirea acestor specialisti si refinanteaza acest tip de invatamant.

La aceasta situatie se adauga si plecarea masiva la munca, in strainatate, a celor mai bine pregatiti asistenti medicali, ceea ce duce la realitatea pe care o simtim fiecare dintre noi, cei care ajungem intr-un spital: slaba pregatire si dezinteres.

Info plus:

10.000 de asistenti medicali sunt plecati la munca in strainatate

166 de scoli postliceale sanitare functioneaza in Romania

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea