Social

Scolile private sunt transformate in fortarete

Garduri inalte. Daca dai sa intri in scoala pe furis, nu ai nici o sansa. Poarta din fata scolii, care, de altfel, este si singura intrare a elevilor in scoala, este inchisa cu cheia. Langa poarta. "cusca" bodyguardului. Cum vede ca "se incearca" usa, iese si. simplu, iti cere o legitimatie. Altfel nu se poate intra. "Aveti programare?", intreaba acesta. Ii spui cine esti si ce treaba ai prin scoala, acesta suna mai departe, la secretariat, care ia legatura cu directiunea, dupa care i se comunica portarului daca poti intra sau nu. " Scoala Europeana Bucuresti" este o adevarata fortareata. "Diferenta dintre o scoala privata si una de stat tine, oarecum, si de fonduri. Dar, la cati bani se cer parintilor la stat, nu cred ca n-ar mai putea da si pentru maxima securitate a copiilor. In primul rand, este vorba de implicare. La scoala noastra, fiecare stie ce are de facut. Profesorii ies in pauza cu elevii, ii supravegheaza, intervin daca apar discutii mai aprinse intre ei. La noi totul este controlat, tocmai de aceea parintii ii aduc, pentru ca sunt in siguranta. Ei sunt protejati in scoala, apoi, mai departe in familie", spune Ileana Bivolaru, directorul "Scolii Europene Bucuresti". Scoala are 3 paznici de la o firma de paza si protectie . Daca se intampla ceva, ei anunta rapid, prin apasarea unui buton, centrul lor de intreventie. Fiecare copil are o legitimatie cu datele lui, care este purtata de parinti. Parintii ii aduc la scoala pe copii pana la poarta, numai daca exista anumite probleme intra inauntru, iar acest lucru este posibil prin prezentarea la poarta a legitimatiei copilului. La sfarsitul orelor, parintii pot intra in curtea scolii, cu tot cu legitimatie, pentru a-i astepta. "Vrem sa facem un interfon la poarta, cu dubla trimitere, si la bodyguard, si in scoala. Intrarea din spatele scolii este blocata pentru elevi si este folosita numai pentru aprovizionare ", spune directoarea. Nici la " Scoala Americana Internationala" din Bucuresti, nimeni nu intra daca nu e anuntat. Scoala are doua porti, cu paza 24 de ore din 24. Fiecarui parinte i se ia numarul de la masina. Acesta primeste si un abtibild care se lipeste pe parbriz. "In cazul in care apare o persoana necunoscuta, aceasta se legitimeaza atunci cand intra. Daca nu precizeaza un motiv clar pentru care a venit, nu este lasata sa intre. Nu are acces pana cand din interiorul scolii nu apare confirmarea cum ca exista o intalnire cu persoana de la poarta. Parintii au voie sa intre in curtea scolii cu masina, dar nu au voie sa stationeze, doar lasa copilul, dupa care il iau de la cursuri", spune Lynn Wells, director de admiteri si dezvoltare la "Scoala Americana Internationala". La "Scoala Internationala Libaneza-Cambridge School", paza e asigurata atat pe timpul desfasurarii orelor, cat si pe timpul noptii. In plus, o data intrati, elevii nu au voie sa iasa din scoala, pana la sfarsitul programului, iar daca ies, au nevoie de bilet de voie.

Cum este in strainatate
* Japonia - Elevii au cartele de identificare care sunt conectate la un sistem electronic. In momentul cand a introdus cartela, "calculatorul" trimite un SMS parintelui ca acesta sa stie ca odrasla sa a ajuns la scoala. Acelasi lucru se intampla si la plecare.
* Marea Britanie - O mare parte a scolilor britanice au imprumutat si ele sistemul japonez.
* Statele Unite - Fiecare elev are o cartela de identificare pe care o foloseste nu numai la intrarea in scoala, ci si pentru a-si comanda mancarea si pentru a folosi Internetul.
* Italia - Nici un strain nu are acces in scoala. Chiar si parintii isi asteapa copiii la poarta. Nici macar rudele apropiate nu pot invoi sau lua copiii de la scoala in locul parintilor.
* Belgia, Luxemburg, Spania - Nu exista masuri speciale in scoli, insa politia patruleaza regulat, iar daca este sesizata intervine prompt.
* Germania - Elevii participa la programe pentru prevenirea unor incidente impreuna cu politia. La acestea participa psihologi si asistenti sociali. Controlul de siguranta al incintei scolii este efectuat de administrator, care este in legatura permanenta cu politia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea