Social

Scoala in strainatate numai cu insotitor permanent

Agentiile de turism acuza autoritatile romane de incalcare a dreptului la educatie. Conditiile restrictive impuse la calatoriile minorilor in strainatate fac aproape imposibila inscrierea elevilor romani la programele educationale realizate de agentiile de turism in colaborare cu institutii din strainatate.

Noua lege privind libera circulatie a persoanelor, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an, ii obliga pe tinerii sub 18 ani sa calatoreasca in strainatate insotiti de unul dintre parinti sau de un reprezentant al acestora. turism sint nemultumiti si spun ca acest lucru implica o dublare a costului programelor pentru copii.

Practic, un tinar de 16 ani, de exemplu, nu mai are voie sa calatoreasca singur, asa cum se intimpla in alte state europene. Parintele trebuie sa se cazeze separat, la hotel, afirma Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Programe scumpe

Programele sint destul de scumpe. Preturile sint de peste 600 de euro, iar costul mediu este estimat la 1.500 de euro. Aceste programe, care au o durata de la doua saptamini pina la 1-2 luni, includ Cursuri de limbi straine, cazare, bilet de avion si o serie de activitati sportive , precum tenis, schi sau inot. Exista familii care platesc 7-8.000 de euro pentru a-si trimite fetele la scoli de bune maniere in Elvetia, pentru o luna.

Pierderi consistente

In prezent, circa 60 de agentii de turism din Romania au in oferta acest tip de vacante, in Marea Britanie , Franta, Italia, Spania, Germania sau Elvetia.

La acestea participa anual aproximativ 2.000-3.000 de tineri. Avind in vedere aceste restrictii, ANAT estimeaza ca pierderile minime ale agentiilor de turism se vor ridica la circa 2-3 milioane de euro in acest an.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea