Social

Schisma ardeleana, blagoslovita cu aproape toate toiegele

Adunarea Nationala Bisericeasca a votat ieri cu o zdrobitoare majoritate infiintarea Mitropoliei de la Cluj. A votat pentru si principalul perdant, IPS Laurentiu Streza.

Dupa citeva luni in care a fost bombardat cu proteste la adresa mitropoliei de la Cluj, culminind cu un miting in Dealul Mitropoliei a citeva sute de persoane, PF Teoctist a aratat ieri ca detine controlul absolut in BOR. Toti membrii Sfintului Sinod - membri de drept in Adunarea Nationala Bisericeasca - au votat pentru infiintarea Mitropoliei Clujului. Cele cinci voturi impotriva si o abtinere, din 109 votanti, au apartinut unor mireni din Adunarea Nationala. IPS Laurentiu Streza, cel care are de pierdut direct prin aceasta decizie, intrucit ramine cu atributii in doar doua dintre cele sase eparhii din Ardeal , a capitulat definitiv, sugerind ca s-a obisnuit cu ideea. Votul Mitropolitului Moldovei, IPS Daniel, i-a lasat insa fara cuvinte pe colegii sai. Cel care l-a sustinut pe IPS Laurentiu Streza pentru a ajunge mitropolit , cu scopul de a-si intari pe termen lung pozitia in BOR, a cedat si el armele in fata lui PF Teoctist si a viitorului mitropolit de la Cluj.

Votul nu a fost secret

Un rol important pentru rezultatul votului de ieri l-au avut si alocutiunile unor membri ai Adunarii Nationale, printre care academicienii prof. Dumitru Popescu si Constantin Balaceanu-Stolnici. Acesta din urma a expus foarte sistematizat argumentele pentru infiintarea unei noi mitropolii.

Populatia a crescut foarte mult, relatiile cu greco-catolicii s-au complicat in Ardeal, de aceea mitropolitii trebuie sa fie mult mai activi, a spus acesta, amintind ca si Andrei Saguna a avut intentia de a infiinta o mitropolie la Cluj. Nu a fost insa lasat de unguri si a trebuit s-o faca la Sibiu.

Singurul care a avut curajul sa ia pozitie impotriva infiintarii Mitropoliei de la Cluj a fost Sorin Frunzaverde, presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, sustinindu-l pe Streza ca fost episcop de Caransebes. Soarta mitropoliilor din Ardeal s-a decis prin vot deschis.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea