Social

#scaderea tva #scumpire RCA # scumpire tigari #impozit

Schimbarile majore pe care le aduce 1 ianuarie 2016

2016 incepe in forta cu o serie de schimbari majore. Se reduce TVA, scad impozite, cresc salarii, dar creste si RCA. Mediafax a facut o trecere in revista a acestor schimbari, analizand impactul pe care il vor avea acestea.

Iata ce ne asteapta in 2016:

- TVA redus. De la 1 ianuarie, scade TVA de la 24% la 20%, ceea ce ar trebui sa duca la o scadere cu 3,33% a preturilor. Scade TVA la medicamente, hoteluri, alimente, furnizarea de apa, restaurante si catering (9%), cinematografe, muzee, livrarile de carti, manuale, ziare si reviste, evenimente sportive si culturale (5%).

- Ieftiniri. Energie electica si gaze naturale. Pretul energiei electrice la consumator va fi cu 5-6% mai mic, de la 1 ianuarie. La fel la gazele naturale pentru consumatorii industriali (de la jumatatea anului);

- Impozit pe dividente mai mic. Impozitul pe dividente scade de la 16% la 5% si se va aplica pentru castigurile aferente anului 2015.

- Impozite noi pe cladiri. Autoritatile locale pot majora cu 500% impozitele pe cladirile si terenurile neingrijite. Autoritatile locale vor avea mai multa libertate, astfel ca pot creste impozitele pentru cladirile rezidentiale, mai ales pentru cele in care se desfasoara activitati economice.

- Impovararea PFA. Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa achite obligatoriu contributia individuala pentru pensie (10,5% din venitul net realizat si plafonata la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie). Daca vor sa beneficieze de pensie intreaga trebuie sa achite si contributia care ar reveni angajatorului (15,8%) aplicata la veniturile pe care le obtine din aceasta activitate.

- RCA marit. Asigurarile auto obligatorii se vor majora, insa nu cu mai mult de 50% fata de valoarea din 2015.

- Salariul minim creste. Salariul minim pe economie va creste la 1.250 de lei, de la 1 mai.

- Alegeri. La inceputul verii vor avea loc alegeri locale, iar in luna noiembrie cele parlamentare.

- Legea antifumat. Ar putea fi interzis fumatul in toate spatiile publice inchise daca legea adoptata de Parlament va trece de Curtea Constitutionala, unde a fost atacata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea