Social

#criminali #razboi #libertate

Sase criminali de razboi, inca in libertate

Dupa arestarea lui Radovan Karadzici, opinia publica se intreaba ce se intampla cu ceilalti "clienti" ai instantelor penale internationale.

Fostul lider al sarbilor bosniaci a ajuns pe bancile Tribunalului Penal International. Lista cu "most wanted criminals" contine sase nume.

Presedintele Sudanului, Omar Hassan al-Bashir, a fost acuzat recent de genocid si de de catre Curtea Penala Internatinala ( ), dupa ce a sustinut o campanie de cinci ani de crime, violente si infometare.

Bashir este considerat principalul vinovat de moartea confirmata a cel putin 35.000 de persoane, in urma campaniei de epurare etnica dusa in Darfur de trupele guvernamentale si de militiile Arab Janjaweed. Locul doi pe lista "celor mai cautati" este detinut de Joseph Kony, liderul Armatei Rezistenta Domnului din Uganda, care in mai 2005 a fost acuzat de CPI de crime de razboi si impotriva umanitatii comise in 20 de ani de lupte duse impotriva trupelor guvernamentale.

Conform actului de acuzare, el este vinovat de moartea a zeci de mii de persoane si de stramutarea altor doua milioane. Pe capul lui a fost pusa o recompensa de 1,7 milioane de dolari.

Mladici, in compania unui multimilionar

Ratko Mladici, fostul general al sarbilor bosniaci, ocupa locul trei, dupa ce, in 1995, pentru fosta Iugoslavie a formulat impotriva sa 15 capete de acuzare, printre care se afla genocid si crime impotriva umanitatii . Urmatorul pe lista este multimilionarul rwandez Felicien Kabuga, fost presedinte al comitetului "Fonds de Defense Nationale", care a sprijinit guvernul (inclusiv cu arme) in campania de teroare dusa impotriva minoritatii tootsi.

In 1998, Kabuga a fost acuzat de Tribunalul Penal International pentru Rwanda de genocidul din 1994, crime impotriva umanitatii si violarea Conventiei de la Geneva.

Lista continua cu Bosco Ntaganda, supranumit "Terminator", liderul militar al militiilor "National Congress for the Defense of the People" (CNDP) din Congo. Pe numele lui, a emis un mandat de arestare pentru recrutarea si folosirea copiilor in activitati militare.

Aribert Heim, o relicva nazista

Supranumit "Doctorul Moarte" din cauza "operatiilor" facute fara anestezic, Heim este acuzat de Germania pentru crimele comise in lagarul de concentrare de la Mauthausen. A reusit sa fuga in America de Sud in 1962, dupa ce a scapat de proces in Germania. Centrul "Simon Wiesenthal" (care banuieste ca Heim s-ar afla in Chile) a pus pe capul lui o recompensa de 495.000 de dolari.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea