Social

Sarkozy inaspreste legislatia sociala cu care francezii sunt obisnuiti de decenii

Persoanele care refuza de doua ori un loc de munca nu va mai primi niciun euro ajutor de somaj . In paralel, profesorii –sprijiniti si de elevi – protesteaza fata de reducerea posturilor din invatamant.

Reformele promise de liderul de la Elysee in campania electorala prind contur de la o zi la alta. In ciuda grevelor, Nicolas Sarkozy este ferm angajat pe calea acestora, mai ales dupa esecul formatiunii sale la alegerile locale. Mai mult, Franta trebuie sa poata da un exemplu peste trei luni, cand va prelua presedintia Uniunii Europene. Drept urmare, guvernul condus de Francois Fillon grabeste pasul celor 166 de masuri anuntare de liderul francez „chiar si cand marea este agitata”, relateaza „Le Figaro”.

Astfel, dupa „lovitura” data sistemului educational, unde vor fi suprimate 11.200 de posturi, fapt care a provocat proteste continue si manifestatii ale profesorilor si elevilor, care au iesit in strada inca de saptamana trecuta, ministrul francez al Muncii, Laurent Wauquiez, a anuntat o noua masura care ii va viza pe someri, informeaza „International Herald Tribune”.

Francezii, obligati sa reintre pe piata muncii

Astfel, in incercarea de a-i determina pe cetatenii ramasi fara loc de munca sa reintre in campul muncii, Cabinetul Fillon a decis ca va inceta plata ajutorului de somaj pentru persoanele care refuza mai mult de doua oferte de angajare, a spus Wauquiez. Mai exact, dupa ce sindicatele si patronatul au esuat in incercarea de a cadea de acord asupra unui sistem de penalitati pentru somerii care refuza sa reinceapa lucrul, guvernul anunta ca pregateste o lege care ar putea intra in vigoare chiar din vara acestui an si care va prevedea masuri similare celor din Germania, unde somerilor li se acorda doar un ajutor minim daca acestia refuza un un post considerat adecvat pentru nivelul lor de instruire.

„Va fi o mica revolutie pentru Franta. Le-am acordat sindicatelor si patronatului termen de cinci luni sa negocieze un acord, insa nu s-a ajuns nicaieri. Timpul a expirat”, a declarat ministrul Muncii. Ca si in cazul celorlalte reforme ale presedintelui Sarkozy, este de asteptat ca presiunea pusa pe someri sa accepte locurile de munca oferite sa se impiedice de opozitia ferma a sindicatelor, sustin analistii, mai noteaza IHT. Guvernul insa nu se teme de noi proteste si se mentine pe pozitii.

„Mentalitatile s-au schimbat. Oamenii s-au obisnuit cu ideea ca nu au doar drepturi, ci si responsabilitati. Ideea ca o persoana care isi cauta un loc de munca trebuie sa fie intretinuta este inca destul de puternica in Franta, insa ideea ca si acea persoana trebuie sa ofere ceva in schimb prinde tot mai mult teren”, considera Wauquiez.

Perioada suspendarii ajutorului de somaj va depinde de „atitudinea” somerului, a mai explicat oficialul, explicand ca ajutoarele de somaj ar putea fi reduse sau chiar complet oprite pentru persoanele care le primesc de mai bine de jumatate de an. O prima varianta a proiectului de lege care va reglementa aceste masuri urmeaza sa fie prezentata sindicatelor la 6 mai, sustine IHT, data la care se implineste un an de la alegerea lui Sarkozy.

42.000 de posturi "taiate" si de la Aparare

In paralel, si domeniul apararii va fi afectat de reducerea unor locuri de munca. Ministrul Herve Morin a declarat intr-un interviu pentru „La Tribune” ca, pe o perioada de sapte ani, ministerul va renunta la unul din doi functionari, mai precis la 42.000 de oameni.

„Nu am cifre de atins si nici cote. Vreau doar ca reorganizarea ministerului sa permita o crestere a eficacitatii intregii structuri. Cand ma refer la 6.000 de oameni din personalul civil si militar pe an, pe o perioada intre sase si sapte ani, nu inseamna decat ca unul din doi functionari care vor iesi la pensie nu va mai fi inlocuit, masura care se aplica in toate ministerele”, s-a aparat Morin.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea