Social

Sarbii din Bosnia isi cer dreptul la autodeterminare

Peste 10.000 de etnici sarbi din Bosnia au manifestat ieri in capitala Republicii Srpska, Banja Luka , pentru a cere independenta dupa modelul kosovar, relateaza AFP. La finalul manifestatiei care a durat circa o ora, cateva sute de liceeni au incercat sa atace sediul reprezentantei diplomatice americane. Statele Unite inchisesera inca de vineri misiunea din Banja Luka, de teama unor proteste violente dupa modelul celor de la Belgrad. In timpul mitingului, participantii au fluturat steaguri ale Serbiei si au arborat portrete ale presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, un aliat-cheie al sarbilor. „Nu vom da sufletul sarb diavolului!", „Vrem in­de­pendenta Republicii Srpska!", au scandat manifestantii adunati in piata centrala a orasului din nordul Bosniei. Protestatarii au venit la Banja Luka din toate zonele locuite de sarbi bosniaci pentru a participa la aceasta „adunare impotriva marii nedreptati", au anuntat organizatorii manifestatiei.

Viitorul Bosniei, incert

„Aceasta adunare exprima revolta poporului!", a declarat premierul sarb bosniac Milorad Dodik. „Pe aceasta insigna pe care o port pe rever este scris «Kosovo e Serbia». Voi repeta acest lucru pentru toata lumea", a adaugat el. Un important dispozitiv de politisti a fost mobilizat in centrul orasului pentru a preveni violentele. La patru zile de la proclamarea independentei Kosovo, survenita la 17 februarie, parlamentul de la Banja Luka a adoptat o rezolutie prin care Republica Srpska isi cere „dreptul" de a se separa de Bosnia, daca ONU si majoritatea statelor membre UE vor recunoaste independenta Kosovo . De la sfarsitul razboiului din 1992-1995, Bosnia este formata din doua entitati, Republica Srpska (sarbi) si Federatia Croato-musulmana. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea