Social

#pomenirea mortilor #Sambata Mortilor #Mosii de iarna

Sambata mortilor; obiceiuri si superstitii

Data de 14 februarie are o semnificatie aparte pentru romani. Sambata aceasta este Sambata Mortilor, cunoscuta si sub numele de Mosii de Iarna. 

Conform traditiilor, aceasta zi este dedicata amintirii celor trecuti in nefiinta. Bisericile oficiaza Sfanta Liturghie, iar apoi se face parastas pentru cei care au murit. Sambata Mortilor este ultima sambata inainte de Lasatul Secului si inceperea Postului Pastelui, care, anul acesta, se termina pe 11 aprilie. 

Chiar daca nu este trecuta cu rosu in calendarul ortodox, de Sambata Mortilor nu ai voie sa faci curatenie sau sa speli, pentru ca este considerat pacat. Se spune ca femeile care fac treaba in aceasta zi (in afara de prepararea mancarurilor de dat de pomana) vor tremura ca piftia. 

Superstitii de Sambata Mortilor

In unele zone ale tarii se spune ca sufletele celor adormiti vin pe pamant si se hranesc cu miresmile mancarurilor gatite in aceasta zi, ca sa le ajunga un an intreg. In Sambata Mortilor se mananca piftii, dar daca acestea raman pana duminica, ar trebui aruncate, ca sa nu se intoarca frigul sau sa avem o vara ploioasa. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea