Social

# Sambata Mare 2021 obiceiuri # Sambata Mare 2021 traditii #Sambata Mare 2021 #sambata mare

Sambata Mare 2021 – ultima zi in care se pot vopsi ouale. Traditii si superstitii de care sa tii cont

Sambata Mare 2021 – Aceasta este ultima zi de post inainte de Paste. Astazi este ultima zi in care se pot vopsi ouale de catre cei care nu au apucat sa le vopseasca in Joia Mare. Tot astazi se coc cozonaci si pasca.

In aceasta zi se sacrifica mielul, iar femeile pregatesc mancarurile traditionale pentru Paste: drobul, friptura si borsul de miel.

Ca sa fim sanatosi si norocosi pana la Pastele urmator, oasele mielului ramase de la masa Pascala nu se arunca. Acestea se ingroapa la radacina unui pom roditor-mar sau par.

Sambata Mare 2021 – Acestea sunt ultimele treburi pe care gospodinele le fac pana dupa Paste. Apoi se pregatesc pentru slujba de Inviere.

Traditia spune ca in aceasta seara trebuie sa porti haine noi pentru a avea spor la munca si pentru a fi sanatosi tot anul.

Seara, gospodinele pregatesc cosul pascal pe care il duc la biserica. In cos asaza un stergar nou, oua rosii, cozonac, pasca, zahar, faina, o bucata de slanina, o ramura de busuioc, o figurina de miel preparat din aluat copt, vin si o lumanare care se aprinde la bicerica. 

Sambata noaptea, credinciosii merg la biserica sa primeasca lumina. La miezul noptii, dupa slujba Canonului Mare, preotii ies din biserica impreuna cu toti credinciosii veniti la slujba Invierii sa asculte Sfanta Evanghelie si sa primeasca lumina.

Sambata Mare 2021 – In popor se spune ca sambata noaptea se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin in caminul unde au locuit inainte de plecarea in eternitate. In memoria lor se impart pachete saracilor.

Sambata Mare 2021 – Discipolii lui Iisus l-au inmormantat dupa datina

Discipolii lui Iisus, Iosif din Arimateea si Nicodim, nu si-au manifestat deschis simpatia fata de Hristos cata vreme Acesta a fost in viata.

Gestul lor putea fi pedepsit drastic de Pillat si exista riscul ca amandoi sa fie exclusi din Sinedriu. Totusi, dupa moartea lui Iisus, cei doi discipoli au intervenit la Pillat, pentru a obtine aprobarea sa-l ingroape pe Invatatorul lor.

Sambata Mare 2021 – Evanghelistii mentionaza ca sarmanii ucenici ai lui Iisus n-ar fi reusit sa obtina aceasta favoare de care s-au bucurat Iosif si Nicodim, oameni bogati si influenti. Imediat ce Pillat le-a acordat aprobarea, acestia au coborat trupul lui Iisus de pe cruce.

In mod surprinzator, Nicodim a adus aproape o suta de litri de smirna si de aloe, mirodenii necesare la  ritualul de ungere a trupului Invatatorului lor.

Gestul lor a fost mentionat in documentele vremii, insotit de  opiniile contemporanilor care spuneau ca nici celui mai respectat om din Ierusalim nu i se facuse asa o mare cinste dupa moarte. Totodata, ucenicii lui Iisus au fost surprinsi de faptul ca acesti oamenii ai cetatii, bogati si respectati, erau atat de interesati de  ingroparea Domnului lor.

Sambata Mare 2021 – Dupa ritualul de ungere cu mirodenii, trupul lui Iisus a fost pus intr-un mormant nou. In acest timp, iudeii nu si-au exprimat teama deschis; totusi, ei l-au cautat pe Pillat si i-au spus: “Ne-am adus aminte ca Inselatorul acela a spus, pe cand traia, ca dupa trei zile se va scula. De aceea, este bine sa poruncesti sa se intareasca paza la mormant”.

Pillat le-a ingaduit acest lucru: “Da, sa aveti straja; sa mergeti si s-o intariti cum stiti”. Respectand ordinul lui Pillat, ei au intarit straja la mormant si l-au pecetluit cu piatra. Dupa ce a trecut Sambata, duminica, pe cand se lumina de ziua, Maria, Magdalena si cealalta Marie au venit sa vada mormantul.

Sambata Mare 2021 – Ingerul a vestit ca Iisus s-a sculat din morti

Evangheliile mentioneaza ca s-a facut cutremur mare, iar ingerul Domnului a coborat din cer, a venit, a pravalit piatra si sedea deasupra acesteia.

Femeile s-au apropiat de mormant, iar ingerul le-a spus: “Nu va temeti! Eu stiu ca voi il cautati pe Iisus cel rastignit. El s-a sculat precum a zis: Veniti sa vedeti locul unde a zacut. Si, degraba, mergeti si spuneti ucenicilor Lui ca s-a sculat din morti”.

Sambata Mare 2021 – Vestea Invierii s-a raspandit foarte repede

Cand ele mergeau sa vesteasca acest lucru, Iisus le-a intampinat si le-a spus: “Nu va temeti, vestiti fratilor mei sa mearga in Galileea si acolo ma vor vedea”. Femeile, foarte bucuroase si emotionate au plecat sa duca mesajul.

Vestea Invierii s-a raspandit destul de repede. De teama, Pillat, care era vinovat de moartea  lui Iisus, s-a inchis in casa, pe cand Caiafa incerca sa restabileasca ordinea in randul multimii, socate de vestea Invierii.

Sambata Mare 2021 – Referindu-se la momentele tensionate, legate de vestea Invierii lui Hristos, parintele Valentin Fotescu, doctor in Teologie, preot la Biserica Sfanta Vineri Noua din Bucuresti, ne-a spus: “Soldatii se temeau ca vor fi acuzati ca au adormit si trupul lui Iisus a fost furat. Atunci, capeteniile preotilor si arhiereii au intocmit un raport si, dupa multe balbaieli, i-au convins sa spuna acest lucru”.

Citeste si: Sambata Mare 2021 – Rugaciuni Sambata Mare

Sursa foto:realitatea.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea