Social

Salariile scad, profiturile cresc

In Romania, ponderea veniturilor salariale in PIB a scazut de la 41,5%, in 2000, la 31,5%, in 2007 

Salariatii castiga din ce in ce mai putin din rezultatul muncii lor, iar profitul companiilor creste din ce in ce mai mult. „Pagubirea” salariatilor nu este o practica romaneasca, ci se intalneste in aproape toate tarile UE, ceea ce a starnit furia sindicalistilor europeni.

„In ultimii ani, puterea de cumparare a salariilor din Europa a stagnat. Lucratorii europeni sunt din ce in ce mai calificati si mai productivi , insa doar companiile profita de abilitatile lor (...) De aceea spunem «nu» angajatorilor care pun presiune pe lucratori sa accepte moderarea salariilor, dar nu aplica aceleasi principii asupra lor insisi, ministrilor de finante care, in sectorul public, impiedica salariile sa creasca in ritm cu inflatia si Bancii Centrale Europene care intervine in negocierile colective”, se arata intr-un apel redactat de Confederatia Europeana a Sindicatelor.

Miting-gigant la Ljubljana

Conform statisticilor europene, intre 2001 si 2007 ponderea salariilor in PIB a scazut in majoritatea tarilor europene. Pe primul loc in topul procentului de scadere este Polonia, urmata de Romania. La noi, in 2000 veniturile salariale reprezentau 41,5% din PIB, iar in 2007 – 32,5% din PIB.

Ca sa protesteze fata de faptul ca salariile scad in timp ce profiturile cresc, Confederatia Europeana a Sindicatelor pregateste un miting-gigant la Ljubljana, luna viitoare. La miting si-au anuntat participarea si 100 de sindicalisti de la Cartel Alfa , dar liderii confederatiei spun ca protestele romanilor nu se vor limita la asta.

„Veniturile salariale trebuie sa ajunga cel putin la media europeana, adica la 57% din PIB. Bineinteles ca nu se poate peste noapte, dar oficialii ar trebui sa renunte sa se mai panicheze la fiecare cerere de crestere salariala , altfel tot mai multi romani vor lua drumul strainatatii. In plus ar trebui gandita o alta politica fiscala , care sa incurajeze distribuirea mai echitabila a rezultatelor muncii”, a spus Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea