Social

S-a lansat oferta de burse in strainatate

Ministerul Educatiei a lansat, recent, doua categorii mari de burse : bursele pentru stagii universitare si postuniversitare in strainatate, finantate de Guvernul Romaniei, si bursele oferite in cadrul acordurilor bilaterale de colaborare si cele acordate unilateral de alte state.
600 de luni de studiu in strainatate, finantate de Guvernul Romaniei
Bursa lunara, de pana la 1.000$. Contravaloarea biletelor de transport, pana la locul de stagiu si retur, o singura data intr-un an universitar. Dreptul de reluare a studiilor intrerupte, la revenirea in Romania. Acestea sunt beneficiile unei studenti la cursuri de zi, masteranzi, cursanti la studii aprofundate, doctoranzi cu frecventa, pe locuri bugetate, cadre didactice titulare la institutii de invatamant preuniversitar si superior de stat sau particular acreditate, din reteaua MEdC, medici rezidenti, cercetatori din institute de cercetare aflate in subordinea MEdC. Si, extrem de important, tinerii trebuie sa faca dovada acceptarii la studii de catre institutiile de invatamant superior sau de catre institutele de cercetare din statul respectiv. Concret, candidatii isi cauta singuri oportunitati de studiu/cercetare in strainatate si fac personal demersurile la institutiile respective, prin trimiterea unei scrisori de intentie, prin care solicita un acord de primire la studiu.
Burse in acord bilateral si burse acordate unilateral
Cea de-a doua categorie mare de burse pentru care ONBSS organizeaza concurs national se refera la burse de studii in strainatate pentru studii universitare complete sau partiale, studii postuniversitare complete sau partiale, stagii de cercetare/specializare, stagii complete de doctorat, cursuri de vara (limba, literatura si civilizatie). In acest caz, tinerii romani au posibilitatea de a efectua un ciclu complet de studii in strainatate, fara a trebui sa se incadreze intr-un anumit numar de luni, asa cum se intampla in cazul primei categorii de burse. Perioadele de studiu sunt finantate de guvernul tarii-gazda, Ministerul Educatiei din Romania oferind, prin ONBSS, burse lunare in valuta in completarea burselor finantate de guvernul tarii primitoare. Si in acest caz, ONBSS asigura transportul international, dus-intors, o singura data intr-un an universitar. Criteriile de participare la concursul de dosare sunt aceleasi ca mai sus, cu cateva observatii: se face dovada acceptarii de catre institutiile de invatamant superior din strainatate doar daca aceasta este o conditie de inscriere la concurs solicitata de partea externa. In plus, pentru acest tip de burse pot candida si elevi, si absolventi de studii liceale cu diploma de bacalaureat. Situatia estimativa a ofertei de burse in cadrul acordurilor bilaterale si a burselor acordate unilateral poate fi consultata pe site-ul www.edu.ro. Ofera burse tari precum Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Cehia, China, Coreea, Danemarca, Egipt, Elvetia, Federatia Rusa, Finlanda, Grecia, India, Italia, Luxemburg, Maroc, Nigeria, Norvegia, Peru, Polonia, Serbia-Muntenegru, Siria, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia, Ungaria, Ucraina. Pana pe 15 decembrie, vor fi afisate pe site si termenele-limita de depunere a dosarelor de candidatura la Registratura MEdC.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea