Social

Rusii masoara valoarea Romaniei

Tricolorii joaca miercuri cu Rusia (ora 20.30, Antena 1) intr-un meci despre care Mircea Lucescu spune ca va arata potentialul nationalei noastre inaintea Euro.

Inaintea marilor confruntari din iunie, cu Franta, Italia si Olanda, nationala Romaniei mai are dreptul la doua teste oficiale , cel mai important dintre ele fiind programat astazi (ora 20.30, Antena 1) impotriva Rusiei. Este pentru prima oara cind echipa care a lasat Anglia in afara turneului final soseste la Bucuresti, in timp ce selectionerul Guus Hiddink ne-a vizitat o data, in toamna lui 1989, cind antrena PSV-ul lui Romario si Ronald Koeman si elimina Steaua in turul doi al Cupei Campionilor Europeni.

Nu mai putin de 12 stranieri a selectionat pentru meciul de astazi atacantul Stelei de acum doua decenii, iar omologul sau de pe banca Rusiei nu a chemat la lot nici un fotbalist care joaca in alte campionate decit in cel intern.

Este adevarat, singurii rusi care ar fi putut fi chemati din Europa erau mijlocasii Marat Izmailov (Sporting), Ivan Saenko (FC Nürnberg) si Viktor Budianski (Udinese). Dintre cei ce vor fi azi in teren, fundasul Aleksei Berezutki (TSKA Moscova) prefateaza jocul: „Eu ajung rar in careu, dar decisiv. Sigur ca mi-ar placea sa inscriu cu Romania, dar mai bine ar fi la meciurile de la Euro.

Oricum, daca mi se va ivi o oportunitate, voi incerca sa o speculez. Ca valoare, nationala Romaniei vine imediat dupa cele mai bune echipe ale Europei. Acolo joaca Mutu, un fotbalist de inalta clasa, care a evoluat la mari cluburi”.

Lui Roman Sirokov, aparator la Zenit St. Petersburg, si lui Konstantin Zirianov, mijlocas la acelasi team, nationala noastra nu le-a atras prea mult atentia, ei declarind in mare acelasi lucru: „Nu stim aproape nimic despre echipa Romaniei, dar este un test util in vederea partidei cu Spania de la Euro si o buna posibilitate de a pune la punct anumite lucruri”.

Ca de obicei, Victor Piturca pregateste partida in cel mai mare secret si a declarat inchise pina si ultimele 15 minute ale sedintei de pregatire de ieri, pe care anterior le pusese la dispozitia presei. La o prima vedere, constructia echipei noastre va avea mult de suferit, linia de mijloc a echipei avind profil distructiv si fiind destul de slaba la simpla citire a numelor: Banel Nicolita, Mirel Radoi, Ovidiu Petre , Florentin Petre, Marian Aliuta , Razvan Cocis si Nicolae Dica.

Cunoscator al fotbalului din spatiul ex-sovietic, Mircea Lucescu este de parere ca meciul ne va ajuta sa ne dam seama de potentialul echipei Romaniei, cartea de vizita a selectionerului Hiddink fiind un certificat de garantie in acest sens. „Au un antrenor excelent, cu foarte multa experienta.

Prin ceea ce a facut cu Australia demonstreaza ca este conectat la fotbalul modern. De aceea este un meci important, chiar daca este de pregatire, si cred ca ne putem da seama foarte bine de potentialul echipei. Au ales un foarte bun partener.”

Ambii selectioneri care se confrunta astazi au pina in 2010 contracte cu federatiile care ii supervizeaza, singura deosebire majora fiind din punctul de vedere al salarizarii. Astfel, daca Piturca este retribuit cu 700.000 de euro pe an, Hiddink primeste de trei ori mai mult, doua milioane, salariul sau fiind insa platit de Roman Abramovici si de deputatul rus Serghei Karpov.

Tot miercuri, nationala de tineret a Romaniei intilneste, de la ora 16.00, reprezentativa Irlandei de Nord, la Belfast, intr-un meci amical, tricolorii pregatindu-se pentru ultimele trei partide din grupa a 10-a a preliminariilor CE.

Codasele FIFA se bat pentru CM 2010

Nationalele Montserrat, Insulele Virgine si Aruba ocupa ultimul loc in clasamentul FIFA, 202 (loc detinut si de Samoa Americana, Guam si Timorul de Est), dar sint nevoite sa evolueze in preliminariile CM 2010, zona CONCACAF, desi nici una dintre acestea nu detine macar un stadion omologat.

Montserrat va intilni astazi pe Surinam, iar partida va avea loc in Trinidad-Tobago. Intr-o alta intilnire se vor duela Insulele Virgine si Grenada, in timp ce Aruba va juca in Antigua si Barbuda. Statul Montserrat avea, in 1995, 12.000 de locuitori, dar din cauza eruptiei unui vulcan au mai ramas doar 4.700, iar restul s-au mutat in alte tari. „Cei mai multi jucatori ai nostri stau ca refugiati in Anglia. Pe insula mai sint doar citiva fotbalisti. Avem o baza de date pentru a sti unde este toata lumea“, a declarat pentru site-ul oficial al FIFA antrenorul secund al echipei, Cecil Lake.

Dintre fotbalistii care locuiesc in Anglia, doi sint semiprofesionisti: Junior Mendes evolueaza la o echipa din liga a cincea, iar Wayne Dyer joaca in liga a saptea.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea