Social

Rusia si Georgia se hartuiesc la inaltime in Caucaz

Noile probe video privind doborarea unui avion georgian de catre un MiG rusesc tensioneaza relatiile dintre Moscova si Tbilisi, cu o luna inaintea alegerilor din Georgia. 

Autoritatile georgiene au acuzat Rusia de „agresiune“, dupa ce un avion de spionaj fara pilot apartinand fortelor aeriene georgiene a fost doborat de un MiG-29 rusesc deasupra republicii separatiste Abhazia, sprijinita de Moscova. Georgia a protestat la ONU fata de acest incident, iar miercuri urmeaza sa aiba loc o sesiune cu usile inchise a Consiliului de Securitate dedicata evenimentului.

Presedintele Vladimir Putin a ripostat a doua zi dupa incident, in cadrul unei discutii telefonice cu omologul sau georgian, prooccidentalul Mihail Saakasvili, declarandu-se „perplex“ ca Georgia organizeaza zboruri in scop militar deasupra unei zone de conflict.

„Aceasta violeaza litera si spiritul acordului de incetare a focului din 1994 dintre fortele georgiene si abhaze si este un factor de escaladare a tensiunilor din Abhazia“, se arata intr-un comunicat al Kremlinului.

„Georgia a incercat din nou sa transfere responsabilitatea problemelor interne altora. Si inca o data, militarii georgieni sunt initiatorii“, comenteaza cotidianul guvernamental „Rossisskaia Gazeta“.

administratia sua si-a exprimat „adanca ingrijorare“ fata de incident, iar Departamentul de Stat a contactat Ambasada Rusiei la Washington, precum si autoritatile de la Moscova pentru a obtine informatii detaliate. SUA au sprijinit ferm acordarea Planului de Actiuni pentru Aderarea la NATO a Georgiei, initiativa respinsa de mai multe state europene si de Rusia.

Incidentul aerian din Abhazia a fost inconjurat de confuzie. Doborarea avionului spion a fost raportata initial de fortele abhaze, iar Georgia nu a recunoscut ca aparatul apartine fortelor sale. „Fortele aeriene georgiene nu au asemenea avioane, asa cum nici armata abhaza nu are“, a declarat pentru AFP ministrul georgian al Reintegrarii, Temur Iakobasvili.

Dupa doar o zi, comandantul fortelor aeriene georgiene a prezentat presei imaginile doborarii dronei de catre un MiG-29 rusesc, imagini filmate chiar de la bordul avionului-spion. „La 20 aprilie, un avion rus MiG-29 a doborat un avion neinarmat care efectua o misiune de recunoastere in teritoriul georgian“, a declarat acesta.

Radarele georgiene au indicat ca avionul MiG-29 a decolat de pe un aeroport abhaz, a executat misiunea si a intrat apoi in spatiul aerian al Rusiei. De aceasta data a fost randul Rusiei sa nege implicarea in incident. „Prostii. Ce sa faca un avion de lupta rus pe teritoriul georgian?“, a replicat un purtator de cuvant al fortelor aeriene ruse, citat de AFP.

Aparitia acestei noi surse de tensiune in relatiile ruso-georgiene vine la doar o saptamana dupa ce presedintele Vladimir Putin a luat doua masuri contradictorii. Liderul de la Kremlin a ordonat guvernului de la Moscova sa „coopereze cu autoritatile de facto din Abhazia si Osetia de Sud“ (cele doua republici georgiene separatiste), in special in domeniul economic.

Ulterior, el a ridicat sanctiunile economice impuse Georgiei in urma cu 12 ani, un gest pe care presa georgiana il considera o modalitate de a spori increderea in fortele proruse din Georgia, inaintea alegerilor parlamentare de pe 21 mai.

NATO a reactionat prompt fata de decizia Rusiei de a coopera cu separatistii, secretarul general Jaap de Hoop Scheffer cerand Rusiei sa renunte la o masura care „submineaza suveranitatea Georgiei“. Totodata, autoritatile de la Tbilisi au cerut o reuniune extraordinara a Consiliului de Securitate al ONU, dedicata deciziei Rusiei, care echivaleaza cu recunoasterea celor doua republici separatiste.

Putin, alergic la revolutia trandafirilor

De la preluarea presedintiei Georgiei, in urma Revolutiei Trandafirilor din 2004, Mihail Saakasvili s-a confruntat cu mai multe incidente similare celui produs in Abhazia. Pe 7 august 2007, un avion militar rusesc a lansat un proiectil in apropierea zonei de conflict dintre Georgia si Osetia de Sud, la doar 70 de kilometri de capitala Tbilisi.

Dupa cateva saptamani, armata georgiana a anuntat ca a doborat un avion militar rusesc deasupra Abhaziei, fara ca aceasta informatie sa fie confirmata si de Moscova. In septembrie 2006, autoritatile georgiene au arestat patru ofiteri rusi si zece cetateni georgieni, cu totii acuzati de spionaj in serviciul Rusiei.

Moscova a acuzat Georgia ca promoveaza „banditismul de stat“ si a deportat 130 de cetateni georgieni. Abhazia si Osetia de Sud, cele doua regiuni georgiene din Caucaz, limitrofe Rusiei, si-au proclamat unilateral independenta dupa caderea URSS, la inceputul anilor ‘90. Nici o tara nu le-a recunoscut pana in prezent independenta, insa Rusia le ofera sprijin economic.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea