Social

Rusia si Georgia se ciocnesc din nou pe tema Abhaziei si Osetiei

Noi tensiuni in zona Balcanilor. Rusia si-a sporit efectivele militare de mentinere a pacii din republicile separatiste georgiene, Abhazia si Osetia de Sud , dupa ce a acuzat Georgia ca pregateste " operatiuni militare " impotriva lor. Georgia a respins acuzatiile Rusiei, transmitand celor doua republici nerecunoscute ca nu au de ce sa se teama, in timp ce Occidentul afirma ca miscarile de trupe rusesti sunt o masura “neinteleapta”.

Ministrul de externe rus a declarat aseara ca serviciile secrete rusesti au dovezi ca mai mult de 1500 de militari au fost mutati in regiunea Kodor Gorge, in ceea ce apare a fi "capul de pod" dinaintea unei invazii. In plus, se pare ca Georgia ar trimite arme, combustibil si lubrifianti , alimente si alte instrumente tehnice, precum si trupe militare in Kondorul Superior.

Replica georgiana nu s-a lasat mult asteptata. Adjunctul Ministrului Apararii georgian, Batu Kutelia a afirmat ca in zona nu exista decat politie care asigura securitatea pentru populatia locala, lucru confirmat si de inspectiile ONU.

Si presedintele georgian Mihail Saakasvili a incercat aseara sa linisteasca populatia celor doua republici separatiste, spunand ca nu se doreste declansarea unui conflict armat , ci “doar restabilirea integritatii teritoriale, ci si reintregirea populatiei care a locuit impreuna de-a lungul secolelor”.

Rusia a anuntat, la 16 aprilie, "consolidarea" relatiilor sale cu Abhazia si Osetia de Sud, in replica la recunoasterea independentei provinciei Kosovo de catre Occident. Multi locuitori ai celor doua republici au pasapoarte rusesti iar conducerea Abhaziei este gata sa-si declare teritoriul "protectorat militar" al Rusiei.

Ahazia si-a proclamat independenta in 1991 in timp ce Tbilisi a pierdut controlul asupra Osetiei de Sud in 1992 in urma unui conflict armat.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea