Social

#istorie #uniunea sovietica #rusia

Rusia, nemultumita de "rescrierea istoriei" in fostele republici sovietice

Directorul adjunct al institutului tarilor CSI , Igor Siskin, a declarat ca in toate fostele republici sovietice, in afara de Belarus si, partial, Armenia , predarea trecutului istoric comun cu Rusia se face pe conceptia ocupatiei ruse si a luptei seculare pentru eliberarea nationala.

Potrivit INFOTAG, care citeaza portalul "Materic" (Continentul), la aceasta concluzie a ajuns Siskin comentand rezultatele analizarii a 187 de manuale de istorie din 12 foste republici sovietice. Autorul sustine ca rescrierea istoriei s-a referit in aceeasi masura si la marele razboi pentru apararea patriei, mentionand in special falsificarea istoriei in Republica Moldova, in tarile Baltice , Georgia si Ucraina, relateaza portalul Moldova Azi.

In opinia cercetatorului, in Republica Moldova se desfasoara o lupta pentru linia strategica de dezvoltare a tarii intre doua forte principale: intre moldovocentristi (independenta si de Moscova, si de Bucuresti) si romanocentristi (independenta de Rusia pentru unirea cu Romania). Astfel, exista si doua variante de rescriere a istoriei.

Potrivit primei versiuni, in istoria postsovietica URSS poarta numai o parte din vina, pentru declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si se foloseste termenul "marele razboi pentru apararea patriei". In a doua versiune, in "istoria romanilor" nu numai ca nu exista acest concept, dar practic nici nu exista Victoria.

 ( citeste continuarea pe Ziare.com )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea