Social

#relatia rusia america #barack obama #kremlinul #medvedev #floare de maslin

Rusia ii ofera lui Obama o ramura de maslin la inceput de mandat

Rusia si-a suspendat proiectul de desfasurare de rachete Iskander in regiunea Kaliningrad , in urma unei schimbari de atitudine din partea Statelor Unite, cu care Moscova spera sa aiba relatii mai putin tensionate decat in perioada fostei administratii Bush.

"Realizarea acestui plan este suspendata , pentru ca noua administratie americana nu accelereaza programul de desfasurare" a scutului antiracheta in Polonia si Cehia, a spus miercuri un oficial al carui nume nu a fost precizat, citat de Interfax.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a spus, la 5 noiembrie, ca Rusia va desfasura rachete in regiunea Kaliningrad, enclava rusa inconjurata de state UE, pentru a "neutraliza" elementele scutului american ce ar urma sa fie instalate in Europa.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov , a spus, cateva zile mai tarziu, ca tara sa nu va desfasura rachetele decat daca SUA amplaseaza elementele scutului, relateaza AFP.

Un reprezentant al Ministerului rus al Apararii, citat de RIA Novosti, a declarat ca "nicio masura in vederea desfasurarii de rachete Iskander" in vestul tarii nu a fost luata deocamdata de acest minister.

Varsovia a refuzat sa comenteze "deocamdata" informatiile despre suspendarea proiectului "Iskander", subliniind ca ea provine dintr-o sursa sub acoperirea anonimatului si trebuie "confirmata".

Este vorba despre un "semn" in directia Washingtonului, ce arata ca "Rusia este dispusa sa gaseasca solutii, compromisuri , sa aiba un dialog", a declarat analistul rus Pavel Felgenhauer.

Raporturile dintre cele doua mari puteri s-au degradat serios in ultimele luni ale administratiei Bush, din cauza scutului antiracheta, dar si a expansiunii NATO spre portile Rusiei si din cauza razboiului din Georgia din august. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea