Social

#rusia #razboi #georgia #sua

Rusia a avertizat ca SUA trebuie sa aleaga intre Moscova si Tbilisi

Cosmarul razboiului continua pentru georgieni chiar si dupa declaratiile politicienilor care au spus ca fac pace. O coloana de tancuri si blindate ruse a iesit din orasul Gori, a anutat AFP. Conform oficialilor georgieni, blindatele ruse au blocat principalul drum spre Osetia de Sud. Viceministrul georgian de interne, citat de AFP, a dezmintit informatia, potrivit careia tancuri ruse care au parasit orasul georgian Gori se indreptau spre Tbilisi.

"Un convoi de tancuri rusesti a parasit Gori, dar nu se indreapta catre Tbilisi", a declarat viceministrul Eka Zguladze.

Anterior, presedintele georgian Mihail Saakasvili declarase la postul american de televiziune CNN ca trupele rusesti se indreapta spre capitala Georgiei, Tbilisi, si incearca sa o incercuiasca.

Jurnalisti AFP confirmasera ca o coloana rusa de tancuri si blindate a parasit Gori indreptandu-se in directia in care se afla Tbilisi.

Armata rusa a negat insa ca tancurile si blindatele sale se indreapta catre capitala georgiana, dupa ce initial negase ca s-ar afla la Gori. "Niciun fel de trupe rusesti nu se indreapta spre Tbilisi", a declarat adjunctul Statului Major rus Anatoli Nagovitin.

Un reprezentant al fortelor ruse de mentinere a pacii a explicat ca fortele ruse se afla la Gori pentru a evacua un depozit militar georgian.

"In imprejurimile orasului Gori a fost descoperit un depozit militar abandonat de fortele georgiene, continand mari cantitati de material militar si munitii. Pentru a asigura securitatea populatiei civile, fortele civile de mentinere a pacii evacueaza acest material si aceste munitii", a declarat sursa citata.

Presedintele georgian Mihail Saakasvili a declarat miercuri ca tancuri rusesti au deschis focul asupra locuitorilor si au distrus cladiri din orasul georgian Gori.

Rusia si Georgia au acceptat, marti, planul de pace propus de Franta. "Avem un text, a fost acceptat de Moscova, a fost acceptat si in Georgia. Am acordul tuturor protagonistilor", a spus Sarkozy la o conferinta de presa comuna cu presedintele georgian.

Miercuri, Rusia a anuntat ca fortele georgiene se retrag din Osetia de Sud.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat marti incetarea operatiunilor militare din Georgia, sprijinind astfel planul de pace promovat de presedintele Frantei.

Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a participat, marti, la un miting, in Tbilisi, alaturi de peste 50.000 de georgieni. Saakasvili a declarat ca Georgia se retrage din Comunitatea Statelor Independente.

Presedintele Rusiei a anuntat oprirea interventiei militare in Georgia, la scurt timp dupa ce explozii puternice au zguduit centrul capitalei georgiene Tbilisi. Starea de calm nu a durat mult, pentru ca trei sate din Georgia s-au aflat sub bombardament.

100.000 de oameni refugiati, orase in care doar cateva blocuri au ramas intacte, copii in dificultate si un numar necunoscut de prizonieri de razboi - este bilantul unui razboi de sase zile.

Mii de copii sunt in dificultate dupa ce parintii lor au fost nevoiti sa fuga din calea razboiului. In confuzia si panica nascute dupa bombardamente multi copii au fost separati de familii si au nevoie urgenta de ajutor. Pentru ei, organizatiile umanitare au reusit sa stranga sapte sute de mii de euro in doar cateva zile.

Refugiatii au nevoie de lucruri de prima necesitate - apa potabila , un adapost si medicamente. Inaltul Comisariat ONU pentru refugiati estimeaza ca sunt 100.000 de oameni refugiati. Doar din Gori, unul din orasele care au avut cel mai mult de suferit din cauza bombardamentelor, au plecat peste 50.000 de oameni, aproape 80% din populatia orasului.

Capitala Osetiei de Sud, Tinvali, e complet devastata. Doar cateva cladiri au ramas in picioare dupa raidurile aeriene si luptele de strada. Spitalul din oras este distrus, ranitii sunt adapostiti la subsoluri, in paturi de campanie.

Rusii sustin ca in urma atacurilor georgiene cu artilerie grea, in Tinvali au murit peste 1.500 de oameni, dar cifra nu a fost confirmata oficial. Humans Right Watch sustine ca nu exista dovezi potrivit carora trupele georgiene ar fi comis atrocitati, asa cum pretinde partea rusa. Tot rusii spun ca din Tinvali au fugit peste 30.000 de oameni, majoritatea in Osetia de Nord , in Federatia Rusa.

Miercuri, Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) a avertizat ca zeci de mii de persoane afectate de conflictul dintre trupele georgiene si cele ruse si osete au nevoie de "ajutor umanitar la scara mare". In Osetia de Nord (Rusia), unde s-au refugiat cel putin 12.000 de oseti , potrivit CICR, este nevoie de disperata de apa si ajutoare de baza.

In ultimele zile, CICR a furnizat spitalului din Vladikavkaz (Osetia de Nord), sase kituri de interventie pentru tratarea a circa o mie de raniti. Un pod aerian a fost instituit intre Tbilisi si centrul logistic al CICR de la Amman. Dupa un prim transport de 35 de tone de ajutoare, printre care paturi si produse de igiena, avioanele inchiriate de organizatie urmau sa transporte orez si alte produse alimentare.

Rusia va acorda cel putin 400 de milioane de dolari in anul 2008 pentru reconstructia Thinvali . Ministrul de finante Aleksei Kudrin a luat cuvantul la o reuniune a inaltilor oficiali guvernamentali rusi cu presedintele Dmitri Medvedev si a anuntat ca in afara celor 400 de milioane alocate reconstructiei localitatii Thinvali, fiecare victima a luptelor va primi despagubiri in valoare de 2.000 de dolari.

Ajutorul financiar va consolida si mai mult legaturile economice dintre Rusia si Osetia de Sud. La randul sau, Gazprom, gigantul gazier rus, construieste o conducta catre Tinvali, iar reteaua de telefonie mobila din regiune este operata de companii ruse. Echipele rusesti de interventie se afla deja in Osetia de Sud, iar Kudrin a anuntat ca aproximativ 20,5 milioane de dolari au fost acordati ca ajutor imediat pentru refugiatii din Osetia de Sud.
Potrivit oficialilor locali, fondurile ruse reprezinta deja pana la 60% din bugetul anual al Osetiei de Sud, care a iesit de sub controlul Guvernului de la Tbilisi in 1992.

Rusia descrie aceste injectii de capital drept ajutor umanitar si pentru dezvoltare.

Kudrin a anuntat ca Guvernul rus va evalua pagubele din Osetia de Sud in urmatoarele doua saptamani si va prezenta mai multe detalii despre planurile de cheltuieli. Aproximativ 70.000 de persoane locuiau in aceasta regiune inainte de conflict.

Batalia se intensifica si pe plan diplomatic. Pe fondul unui apel universal la incetarea imediata a focului si decretarea unui armistitiu, Moscova a fost amenintata voalat si de Statele Unite si de Uniunea Europeana cu racirea relatiilor bilaterale, in cazul in care va continua interventia pe teritoriul georgian. Rusia a cerut ONU sa-si retraga observatorii din Abhazia, a declarat pentru AFP, Chota Outiachvili, purtator de cuvant al Ministerului georgian de Interne. Generalul rus Anatoli Krulev a fost ranit langa Tinvali, in Osetia de Sud.

Statele Unite au cerut miercuri convocarea unei reuniuni extraordinare a ministrilor de externe din NATO pentru a discuta problema Georgiei, a declarat o purtatoare de cuvant a Aliantei, citata de AFP. "Washingtonul a cerut in aceasta dimineata (miercuri - n.red.) organizarea unei reuniuni a ministrilor de Externe din NATO si sunt in curs consultari pentru a o organiza la inceputul saptamanii viitoare", a anuntat Carmen Romero.

Rusia si Georgia se acuza reciproc de inceperea atacurilor.

Oficialii georgieni spun ca rusi au atacat teritoriul georgian. Oficialii georgieni sustin ca Rusia a bombardat orasul de frontiera Kareli si orasul Gori, din estul tarii. Moscova dezminte informatia, dar reclama moartea unor soldati rusi ai fortelor de mentinere a pacii.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea