Social

#portugalia #judecatorie #rromi

Romii, "perfizi" si "nespalati"

Decizia unui tribunal care i-a calificat pe romi drept "persoane perfide" si " nespalate " a provocat indignare miercuri in Portugalia , unde multe voci s-au ridicat pentru a cere sanctiuni.

Intr-o decizie emisa impotriva a cinci romi acuzati ca au agresat jandarmi, judecatoarea tribunalului din Felgueiras, Ana Gabriela Freitas, i-a calificat pe acuzati drept "persoane negativ vazute din punct de vedere social, perfide, total dependente de stat, pe care il rasplatesc prin nesupunere si atentand la integritatea fizica si morala a agentilor sai".

Comentand conditiile de trai ale celor cinci, magistrata a spus ca aceste conditii "sunt proaste, nu din cauza spatiului fizic in sine, ci din cauza stilului de viata al etniei lor".

Miercuri seara, federatia asociatiilor de romi din Portugalia a anuntat ca va face totul pentru ca magistrata sa fie "sanctionata" .
Inaltul comisar pentru imigratie si dialog intercultural, Rosario Farmhouse, a denuntat comentariile "care tin de xenofobie ", precizand ca este in curs de analizare o plangere la Consiliul superior al magistraturii.

Cei cinci romi au fost condamnati la inchisoare. Ei au fost arestati la 7 ianuarie 2006 in cursul unei interventii a jandarmeriei, care intentiona sa puna capat unei petreceri in cartierul respectiv. Avocatul lor a spus ca va face apel si a denuntat "stigmatizarea" comunitatii de romi, estimata la circa 50.000 de persoane in Portugalia.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea