Social

#viata la sat #viata la oras #romani #oras

Romanii renunta la viata la oras pentru cea de la sat

Anual, peste 100.000 de romani se muta de la oras la sat. Cele mai multe persoane care aleg viata la oras sunt corporatistii si pensionarii. In acelasi timp, persoanele care emigreaza de la sat spre oras sunt cu 27% mai putine decat in trecut.

Aproximativ 107.000 de locuitori romani s-au mutat de la orase la sate in 2015, in timp ce mai putin de 78.000 de oameni au plecat de la sate la orase, arata datele de la Institutul National de Statistica.

Plecarea romanilor la munca in strainatate, stresul oraselor si crizele economice accentueaza un trend inceput in 1997: oamenii de la sate prefera sa mearga sa lucreze in strainatate in loc sa accepte o slujba in oras si de aceea numarul celor care pleaca din sat in oras e mai scazut, in timp ce corporatistii incep sa-si dezvolte mici afaceri sau sa-si construiasca case la tara, scrie mediafax.ro.

Spre comparatie, in 1990 numarul romanilor care plecau de la orase la sate era de patru ori mai mic, in timp ce migratia rural-urban era de sapte ori mai mare. Cum se explica aceasta situatie?

"Daca ne uitam la demografia celor doua medii de rezidenta, vedem ca din zona rurala forta de munca a migrat in mare parte in strainatate in primul rand din motive economice, iar acest lucru a condus la o diminuare a potentialului migratiei de la rural la urban pe plan intern. Oamenii din mediul rural care au migrat au preferat sa-si maximizeze sansele mergand in exteriorul tarii decat sa emigreze intr-un oras din Romania", a explicat prof. univ. dr. Monica Roman, de la Departamentul de Statistica si Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, potivit mediafax.ro.

Sursa foto: ezioangelini1.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea