Social

Romanii prefera ciorba

Romanii consuma alimente in functie de zona in care locuiesc, de venit si de varsta. Cel putin asa reiese din studiul „Frigiderul”, efectuat in luna iunie, de o companie de pe piata bunurilor de larg consum. Studiul arata ca peste 70% dintre respondenti consuma in fiecare zi paine alba, iar unul din doi romani consuma zilnic legume (53%) si zarzavaturi (50%). La momentul realizarii cercetarii, in luna iunie, mai putin de jumatate dintre romani consumau zilnic fructe (45%). Lactate proaspete consumau zilnic 41% dintre romani, in timp ce unul din trei romani consuma branzeturi cu aceeasi frecventa. In luna iunie, toate aceste alimente erau consumate in toate gospodariile din Romania. Studiul releva ca romanii consuma mai multe feluri de mancare preparate in gospodarie, de tipul ciorbe, supe, sarmale, mamaliguta, dar si cartofi prajiti. Ciorbele si supele (55%), sendvisurile (35%), salatele mixte/de legume (31%) si cartofii prajiti (8%) se consuma zilnic. Perioada de vara a determinat totodata si un consum ridicat de inghetata. Carnea de pui se regaseste cel mai frecvent in frigiderul respondentilor (68,4% din cazuri), fiind urmata de carnea de porc (39,8%), carnea de peste (28%) si carnea de vita (25,6%). Pe ultimul loc se afla carnea de oaie, aceasta fiind alegerea a 8,2% dintre respondenti. In ceea ce priveste aportul de lichide, se remarca la 22% dintre romani faptul ca ei consuma zilnic apa minerala, in timp ce sucurile acidulate se regasesc in consumul zilnic la 18,4%, respectiv cele neacidulate la 13,6% dintre respondenti. Persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani, precum si cele cu venituri ridicate sunt mari consumatoare de fructe si lactate. De asemenea, tinerii consuma mai frecvent preparate de tip fast-food si dulciuri, in comparatie cu persoanele mai in varsta, care prefera mancarurile traditionale. Persoanele cu venituri medii si mari se orienteaza catre alimente care se prepara mai rapid (gratar, sendvisuri). In acelasi timp, persoanele cu venituri ridicate au printre preferintele lor mai ales branzeturile, comparativ cu persoanele cu venit mic, care aleg mai frecvent orezul, pastele fainoase, pestele si carnea de oaie. Gospodariile cu copii se remarca printr-un consum mai mare de produse specifice micului dejun (mezeluri, lactate proaspete, margarina), dar si de dulciuri, fructe oleaginose (alune, nuci, fistic, arahide etc.), orez si paste fainoase. Margarina si untul sunt folosite, in special, in prepararea sendvisurilor (68% margarina, 63% untul) si a cremelor/prajiturilor (53% margarina, 46 % untul) si intr-o masura mai mica la prepararea termica a alimentelor (29% margarina, 17% untul). In aproape toate gospodariile (99%) se consuma ulei de floarea-soarelui, iar in 61,6% dintre acestea zilnic, fiind utilizat in special la prepararea felurilor de mancare. In comparatie cu acesta, uleiul de masline este consumat in 73% din gospodarii, dar si cu o frecventa mult mai redusa (doar 11,8% folosindu-l in fiecare zi), fiind utilizat de 88% dintre respondenti la prepararea salatelor. In general, uleiul de masline este preferat de cei cu venituri medii si mari, precum si de familiile cu copii. Studiul releva si ca untura, cu un continut mare de grasimi saturate, deci cu risc cardiovascular , este folosita inca in proportie destul de ridicata la prepararea mancarurilor - 28% din gospodarii. Studiul scoate in evidenta si existenta unor diferente regionale in modul de alimentatie . In Moldova este un consum mai mare de zarzavaturi si legume, in gospodariile din aceasta zona mancandu-se insa mai putina carne, mezeluri, peste, conserve, grasimi, orez, dulciuri si fructe oleaginoase , comparativ cu Muntenia si Transilvania. Studiul obiceiurilor de consum intitulat “Frigiderul” a fost realizat de catre Lighthouse Marketing Quant in luna iunie, pe un esantion urban feminin reprezentativ, cu varste cuprinse intre 25 si 60 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea