Social

Romanii lasa bacsisuri mici la restaurant

Bacsisul mediu – 5 lei, iar 11,7 la suta pleaca fara sa lase nimic chelnerilor. 36,7 la suta dintre romani merg la restaurant cel putin o data pe luna, iar 76,3 la suta dintre clienti comanda mancare romaneasca.

Romanii lasa cel mult 5 lei bacsis la restaurant , conform unui studiu Visionwise prezentat in cadrul forumului Food Service Industry. Un sfert dintre romani sunt mai darnici, lasand chelnerilor intre 5 si 15 RON, pe cand 11,7 la suta pleaca de la masa fara sa lase bacsis.

Cercetarea, efectuata in mediul urban pe un esantion de persoane cu varsta peste 14 ani, si-a propus sa descopere tendintele de consum ale romanilor atunci cand ies la restaurant, precum si cat de profitabila este o astfel de afacere.

Asadar, romanii merg la restaurant cel putin o data pe luna (36,7 la suta), pentru a se intalni cu prietenii (67,1 la suta) si comanda mancare romaneasca (76,3 la suta). Studiul mai arata ca fast-food-ul este preferat de catre elevi si studenti, desi se afla pe locul al treilea ca preferinta alimentara generala, dupa mancarea traditionala si cea italieneasca.

O crestere insemnata au cunoscut-o si cafenelele, care s-au ridicat in preferintele romanilor cu 34,6 procente in ultimii trei ani. De altfel, cafenelele sunt a doua optiune a tinerilor atunci cand ies in oras. Intrebati ce apreciaza cel mai mult la un restaurant, romanii au raspuns calitatea mancarii (66,3 la suta), urmata de calitatea servirii (50,1 la suta) si atmosfera localului (29 la suta).

Restaurantele sunt o afacere destul de profitabila. Daca in anul 2006, doar 55 la suta de astfel de unitati mergeau pe castig, in anul 2007, cifra de afaceri a restaurantelor a depasit 1,2 miliarde euro. Specialistii estimeaza ca in urmatorii trei ani cifra se va dubla, mai ales ca romanii tind sa manance cel putin o data pe saptamana la restaurant, atat pentru o masa in familie , cat si pentru a incheia afaceri.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea