Social

Romanii inventeaza consulatul mobil in sudul Spaniei

40.000 de romani din regiunea Almeria sunt serviti la domiciliu de consulatul din Sevilla.

De doua ori pe luna, la sfarsitul saptamanii, consulul general al Romaniei la Sevilla, Monica-Mihaela Stirbu, impreuna cu unul sau doi colaboratori, urca in masina un calculator, imprimanta , copiatorul (e drept, toate de mici dimensiuni), actele necesare si stampilele, pentru a se deplasa in regiunea Almeria.

Acesta este consulatul mobil cu care se muta la 550 de kilometri de Sevilla. „Nu e vorba doar despre orasul Almeria, ci si despre Roquetas del Mar, unde primaria ne-a pus la dispozitie un birou gratuit pentru a-i ajuta pe cei 8.970 de romani din localitate, dar si despre orasul Elejido, unde functionam in birourile Asociatiei Romanului Andaluz“, povesteste pentru Cotidianul doamna Stirbu.

In total, consulatul mobil din regiunea Almeria rezolva problemele legate de acte ale celor 40.000 de romani care lucreaza majoritar in ceea ce se numeste „marea de plastic“: solariile pentru flori si legume din sudul Spaniei. „Sambata, de exemplu, voi oficia o casatorie in Elejido intre un cetatean roman si o cetateana din Belarus, ambii rezidenti permanenti in Spania, care prefera sa oficieze casatoria cu ajutorul autoritatilor romane“, relateaza consulul.

In urma cu doua saptamani, la Roquetas, consulatul mobil a trebuit sa faca fata celor 130 de solicitari ale cetatenilor romani. Este vorba de eliberari de certificate de nastere pentru copiii romani nascuti in regiune (anul trecut, consulatul din Sevilla a eliberat 700 de astfel de certificate ), traduceri de acte, eliberari de pasapoarte si orice alta problema ce intra sub jurisdictia consulara.

„Romanii din regiunea Almeria ar trebui sa plece o zi de la munca pentru a putea ajunge la consulatul din Sevilla, de aceea am apelat la aceasta optiune“, explica doamna Stirbu.

„A durat opt luni pana sa obtinem aprobarea Ministerului spaniol al Afacerilor Externe, avand in vedere ca trebuie sa ai un spatiu demarcat alocat consulatului, conform Conventiei de la Viena“, povesteste consulul.

„In plus, bugetul pe anul trecut nu prevedea banii necesari deplasarilor in teritoriu, dar in cele din urma am reusit“, continua Monica Stirbu. „Speram totusi sa deschidem un consulat permanent la Almeria, avand in vedere numarul mare de solicitari“, mai adauga consulul.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea