Social

Romanii din Spania le fac educatie copiilor prin telefon

De la mii de kilometri distanta, conationalii nostri incearca sa-si tina in frau micutii ramasi acasa prin intermediul mobilului sau al internetului.

Au venit in Spania ca sa castige bani, pentru a le asigura celor mici un trai decent. Se afla la peste 3.000 de kilometri distanta de tara, unde si-au lasat copiii in grija rudelor. Avand la dispozitie doar telefonul si internetul, romanii plecati la munca nu si-au abandonat copiii, ci continua sa contribuie, asa cum pot, la educatia lor.

Pentru ca responsabilita­tea fata de copiii lasati in grija bunicilor, a fratilor sau chiar a unor persoane straine sa nu apese doar pe umerii celor de acasa, parintii care lucreaza in afara granitelor tarii participa la educatia celor mici prin telefon sau internet.

"Sa ai grija sa nu racesti, sa-i asculti pe bunici, sa nu-i superi, sa inveti si sa fii cuminte la scoala, sa nu vii tarziu acasa si sa fii atent ce prieteni iti alegi", sunt sfaturile pe care parintii, aflati la mii de kilometri distanta, le dau copiilor lor, de fiecare data cand vorbesc la telefon.

Convorbiri de 70 de euro lunar

Florentina Cucu (34 de ani), din Bals, a venit in Spania impreuna cu sotul sau, acum patru ani. In Romania ii asteapta Isabela, eleva in clasa a VII-a. In prezent, fetita, in varsta de 13 ani, locuieste cu fratele tatalui si cu sotia acestuia.

"De cate ori vorbesc cu mama si cu tata la telefon, ma simt fericita. Sunt inconjurata de familie, dar tot le simt lipsa. Cel mai mult imi doresc sa se intoarca acasa, nu vreau sa ma duc eu acolo. Nu vreau sa ma despart de Miruna, colega mea de banca, de ceilalti colegi, de prieteni, de toti cei de aici", afirma Isabela. Plecati pentru a-i asigura copilului cele necesare, Florentina si Stefan trimit bani lunar, insa nu considera ca datoria de parinti se opreste aici.

Mama si tata suna acasa de trei ori pe saptamana, nedezlipindu-se de aparat cel putin o jumatate de ora. "Mama ma intreaba mereu cum invat, daca ma mai dor ochii sau capul, imi spune sa ma imbrac gros, ca sa nu racesc, iar tata incearca sa afle, de fiecare data, daca mi-am facut un prieten", spune, zambind, Isabela.

Drogurile, scoala, iesirile cu prietenii, muzica si schimbarile fiziologice specifice varstei sunt doar cateva dintre subiectele abordate in discutiile telefonice. Familia Cucu cheltuieste lunar in jur de 70 de euro pentru apelurile catre Romania. Florentina a vorbit la telefon si cu diriginta: "Isabela nu a avut niciodata probleme cu scoala, iar dupa plecarea noastra, a continuat sa invete la fel de bine", spune mama fetei.

Parerea dirigintei, Elena Tabarta, profesor de matematica, este aceeasi: "Daca nu as sti ca parintii Isabelei sunt plecati in Spania, nimic din comportamentul ei sau situatia scolara nu ar trada acest lucru. Fata a fost lasata pe mana unor oameni de incredere, care au grija de educatia ei, dar cred ca si parintii se implica si vorbesc des cu ea."

Scoala, cea mai importanta

Florin Carstea din comuna Runcu, Dambovita, se afla in Spania de aproape cinci ani, impreuna cu sotia sa. Cei doi au o fata si un baiat, Andruta si Florin, elevi in clasa a VI-a, respectiv a VII-a. Parintii trimit bani in fiecare luna si stau de vorba cu cei de acasa cate o ora, cel putin o data pe saptamana, profitand de pretul mic pe care il platesc la telefoanele publice pentru a suna in Romania: 17 centi pentru un apel de un minut la un telefon fix si 27 de centi pentru mobil.

Cei care au grija de copii si se intereseaza des de situatia lor scolara sunt bunicii, iar parintii afla de la ei cum merge cu scoala. "Baiatul este inscris si la Scoala Populara de Arte din Targoviste, invata sa cante la orga. Ii spun mereu: «Florin, cea mai importanta este scoala, ocupa-te, in primul rand, de invatatura, ca este spre binele tau!»"

De asemenea, prin telefon, Florin isi sfatuieste copiii sa fie atenti la prietenii pe care si-i aleg. "In general, sotia mea le da mai multe sfaturi: «Aveti grija sa nu raciti, mancati bine si, mai ales, nu-i suparati pe bunici!»", marturiseste Florin. Alexandru Carstea, bunicul copiilor, spune ca plecarea parintilor nu i-a afectat foarte mult pe Andruta si pe Florin, deoarece si cand erau in tara parintii lucrau, asa ca cei mici au fost crescuti de bunici. In fiecare vacanta, copiii merg in Spania, insa cel mai mult isi doresc sa se reintoarca parintii acasa, in Romania.

„Cu 45 de euro pe luna, am internet si imi vad copilul zilnic prin webcam"

Cosmina Ceviciuc-Vintila (32 de ani), originara din Pucioasa, judetul Dambovita, are o fata de 11 ani, eleva in clasa a IV-a. De la plecarea mamei in Spania, acum sase ani, Carmen Maria locuieste cu bunicii. Desi Cosmina si-a dorit s-o aduca pe fata langa ea, aceasta a preferat sa ramana acasa, alaturi de toti cei pe care ii cunoaste: bunici, rude, prieteni si colegi de scoala .

"Eu nu am vrut sa merg in Spania, deoarece acolo nu am copiii de aici, insa imi este foarte dor de mama si as vrea sa vina acasa de tot. Ar vedea cum invat si cum imi fac temele. As vrea sa mearga cu mine la olimpiade si sa ma incurajeze!

Eu imi doresc sa ajung sus, in varf, sa fac ceva in viata asta", spune Carmen, fetita Cosminei. Pana anul trecut, mama cheltuia aproximativ 200 de euro lunar pentru a vorbi cu fetita, cu bunicii si cu invatatorul, din doua in doua zile. Acum, prin intermediul internetului, platind 45 de euro pe luna, o vede pe Carmen zilnic prin webcam, discuta cu ea si cu cei de acasa.

O data pe an, merge in concediu in Romania . "Cand stiu ca trebuie sa vina mama, simt o bucurie imensa in suflet, dar cand trebuie sa plece, ma intristez si plang. Bine ca vorbim mereu pe internet, asa ca imi mai trece dorul", marturiseste Carmen. Cand vine in tara, Cosmina se intalneste, de fiecare data, cu invatatorul fetei, pentru a se informa despre evolutia acesteia.

„Fata invata foarte bine si este sociabila"

"Sunt foarte linistita in privinta lui Carmen. Invata foarte bine, iar anul acesta participa la olimpiadele scolare. Ii place foarte mult educatia civica si imi spune mereu care sunt drepturile copiilor", spune mama, zambind.

La fiecare intalnire vir­tuala, Cosmina, ca si multi alti parinti care si-au lasat copiii in Romania, ii reaminteste fetitei: "Carmen, asculta-i si respecta-i pe mamaia si pe tataia, ca ei fac totul ca sa-ti fie bine si sa nu-ti lipseasca nimic! Sa fii cuminte si mai ales sa inveti cu spor, ca sa ai parte de un viitor frumos si sa ajungi cineva in viata!"

Invatatorul fetitei, George Dobre, ne-a spus: "Situatia lui Carmen este una fericita, atat bunicii, cat si mama incearca sa faca tot ce pot, astfel incat sa-i fie mai usor copilului. Fata invata foarte bine, are un caracter puternic si este sociabila".

Dascalul considera ca, din toate punctele de vedere, educatia prin telefon nu suplineste prezenta parintilor, chiar daca bunicii isi fac datoria exemplar.

350.000 de copii au cel putin un parinte plecat la munca


La jumatatea anului 2007, 350.000 de minori (7%) aveau cel putin un parinte plecat la munca in strainatate, arata un studiu UNICEF Romania , realizat de Gallup. Peste jumatate din copii provin din mediul rural, cei mai multi minori fiind din Moldova. Urmeaza, in ordine: Muntenia, Transilvania, Crisana, Maramures, Banat si Oltenia, fiecare cu cate 50.000 - 55.000 de copii.

In Bucuresti, numarul copiilor cu parinti emigrati este de aproximativ 30.000. Cei mai multi parinti care pleaca la munca au sub 40 de ani, atat mamele, cat si tatii (78%, respectiv 63%). Majoritatea celor care pleaca au studii medii (58% din mame si 64% din tati). 7% din mame si 13% din tati au studii superioare. Motivul pentru care pleaca la munca sunt banii, insa o treime din imigranti spun ca nu ­si-au imbunatatit situatia financiara.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea