Social

Romanii din Italia vor fi expulzati daca nu se inscriu la Evidenta populatiei

Romanii trebuie sa treaca pe la Evidenta Populatiei pentru a evita expulzarea, in timp ce imigrantii cu condamnari nu au nici o sansa de a scapa de obligativitatea de a parasi statul italian. Guvernul Berlusconi a adoptat ieri noul pachet de masuri impotriva imigratiei si a infractionalitatii, care prevede ca un imigrant care este condamnat la doi sau mai multi ani de inchisoare este automat expulzat din Italia iar controalele vor fi facute si pe strazi.

Masurile legislative dure adoptate de noul guvern italian vin pe fondul unor tensiuni din ce in ce mai mari intre italieni si imigranti, dupa ce mai multe tabere de romi au fost incendiate la Napoli. S-a auzit chiar si replica„Berlusconi santo subito“ (trad. “Berlusconi sanctificat imediat”) pe care napoletanii l-au afisat ieri la adresa premierului, in cazul in care acesta elimina gunoaiele si infractorii.

Presa italiana observa faptul ca Il Cavaliere nu a ales intamplator Napoli pentru prima sedinta de guvern, aceasta decizie datorandu-se pe de o parte faptului ca acest oras se afla in plina criza a gunoaielor, dar si pentru ca aici se afla si taberele de romi incediate saptamana trecuta, la ordinul mafiei, dupa ce o romanca de etnie roma in varsta de 16 ani a incercat sa fure un bebelus italian.

Una dintre masurile adoptate ieri prevede ca imigratia ilegala va fi pedepsita cu puscarie, iar orice imigrant condamnat la doi sau mai multi ani de inchisoare va fi expulzat automat.

Noile masuri prevad simplificarea procedurilor de expulzare a strainilor, situatie in care puterea de decizie apartine prefectilor marilor orase. Astfel, un imigrant care este condamnat la doi sau mai multi ani de inchisoare este automat expulzat din Italia. In pericol sunt si strainii care nu comit infractiuni, dar care nu au acte in regula sau care nu pot dovedi ca au un salariu minim lunar, cu care sa se intretina.

In plus, infractiunea de imigratie ilegala va fi introdusa in Codul Penal prin proiect de lege, intrarea ilegala pe teritoriul tarii urmand sa fie pedepsita cu inchisoare de la sase luni pana la patru ani, masurile urmand a intra in vigoare abia dupa ce vor fi aprobate de parlament, respectiv din luna iulie.

De asemenea, au fost anuntate controale pe strazile din Peninsula, tinta fiind imigrantii ilegali. Paolo Sartori, ofiterul de legatura al Ministerului de Interne Italian pentru Romania si Republica Moldova, a declarat pentru “Gandul” aseara ca masura nu este in nici un caz un pachet antiromani si ca masura va putea fi folosita impotriva persoanelor care nu se inregistreaza la Evidenta populatiei dupa o sedere de trei luni in Italia.

In legatura cu romanii deja aflati in Italia, Paolo Sartori a declarat ca cel mai probabil va exista posibilitatea de inscriere la birourile de Evidenta populatiei.

In cadrul aceleiasi sedinte de Guvern, Berlusconi a bifat mai multe puncte din campania electorala: a anuntat numirea unui secretar de stat delegat, cu unica misiune de a rezolva problema gunoaielor, vrea sa simplifice procedura pentru construirea de incineratoare si sa trimita echipe de medici care sa supravegheze situatia sanitara.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea