Social

#sapun #romania #igiena

Romanii, certati cu igiena. Folosesc doar 4 bucati de sapun pe an!

Jumatate dintre romani nu se spala pe maini dupa folosirea toaletei! Un studiu realizat de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti arata ca un roman foloseste, in medie, patru bucati de sapun pe an.

Igiena precara le cauzeaza romanilor si probleme cu dintii, 72 la suta dintre conationali avand carii dentare .

Spalatul pe maini este considerat de medici drept vital pentru prevenirea unor boli si afectiuni grave. Spalatul pe maini trebuie sa dureze un minut, dar romanii se spala in general maxim 30 de secunde. "Un spalat pe maini adecvat tine la distanta microbii timp de doua ore", spun doctorii.

"Hepatita A este cunoscuta ca boala mainilor murdare. La fel si multe boli diareice. Gripa se transmite si prin lipsa de igiena. Pe maini exista 4700 tipuri de microorganisme repartizate inegal. Un medic se spala si de 40 de ori pe zi. Pentru restul, este suficient spalatul inainte de masa, dupa folosirea toaletei si de cate ori venim in contact cu persoane bolnave sau copii mici", a declarat medicul chirurg plastician Dana Jianu pentru Gandul.

Unul din patru romani nu se spala pe maini dupa ce a intrat in contact cu bani, si doar un sfert dintre adulti se spala pe maini dupa ce stranuta sau tuseste.

Romanii folosesc mai putin de doua tuburi de pasta de dinti pe an, iar periutele de dinti sunt inlocuite, in medie, o data la doi sau trei ani, desi medicii stomatologi recomanda schimbarea ei odata la trei luni. Statisticile arata ca peste 90 la suta din populatie sufera de o afectiune a dintilor. Daca aproape trei sferturi au carii , 58 la suta prezinta tartru si 23 la suta carii la radacina dintilor.

Nici la capitolul deodorant, romanii nu stau bine. Un studiu din 2008 arata ca in Romanii se folosesc 1,3 deodorante pe cap de locuitor pe an, spre deosebire de media europeana, de 5,4 pe an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea