Social

#romani #spania #munca #capsunar #discriminare

Romanii care muncesc in Spania refuza porecla de "capsunari"

Comunitatile romanesti din Spania protesteaza impotriva atitudinii compatriotilor la revenirea in tara a muncitorilor care au lucrat in Spania. Termenul cel mai des folosit este de " capsunari ".

Miguel Fonda Stefanescu, presedintele Federatiei Asociatiilor Romanilor din Spania (FEDROM) vrea realizarea unei campanii de sensibilizare in Romania pentru ca romanii care au muncit in Spania sa fie tratati cu mai mult respect la intoarcerea in tara.

"Patronii firmelor din tara si sindicatele muncitoresti ar trebui sa aiba grija ca romanii care se intorc sa nu fie jigniti sau umiliti", a declarat Fonda pentru Adevarul.

Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) critica si el discriminarea la adresa romanilor care muncesc peste hotare.

Desi putini romani din Spania lucreaza in agricultura, termenul de " capsunar " s-a transformat intr-o eticheta sociala, care trebuie inlaturata prin programe de reintegrare a romanilor care revin acasa, crede presedintele FADERE.

"In aceasta tara traiesc 750.000 de romani si doar o mica parte lucreaza in agricultura, iar dintre acestia, o si mai mica parte, la cules de capsune. Multi dintre romani lucreaza in alte sectoare de activitate. Nu inteleg de ce romanului din Spania i s-a pus eticheta de "capsunar", cu atat mai mult cu cat este intotdeauna utilizata in sens negativ", a spus Maria Ligor, ambasadorul Romaniei in Spania, citata de Adevarul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea