Social

#spitale #cutremur #avertizare #scoli

Romanii ar putea fi avertizati cu 30 de secunde inainte de producerea cutremurelor

Romanii ar putea fi avertizati de producerea unui cutremur major cu cel putin 30 de secunde inainte ca acesta sa fie simtit de populatie. In acest moment, in Romania exista un sistem performant care detecteaza in patru secunde un seism de magnitudine mare, iar timpul pana cand acesta ajunge la suprafata este de circa 40 de secunde, conform Romania TV.

"In momentul in care cutremurul porneste din Vrancea, din zona seismica, in patru secunde stim. Semnalul este conectat la STS (n.r. -Serviciul de Telecomunicatii Speciale), iar STS-ul este conectat cu toate Inspectoratele Situatiilor de Urgenta de o parte si de alta a Dunarii, adica sunt 16 judete, opt la bulgari, opt la noi", a declarat Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Pana in acest moment, sistemul a fost implementat doar la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta. Autoritatile intentioneaza ca acesta sa ajunga si in spitale, in special in salile de operatie.

Sistemul de avertizare ar putea fi folosit si de scoli, insa doar dupa ce populatia va fi instruita in privinta comportamentului corect in cazul izbucnirii unui cutremur.

 

Sursa foto: cugetliber.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea