Social

#laser #deseuri nucleare #experiement

Romania va avea cel mai puternic laser din lume pentru arderea deseurilor nucleare

Localitatea romaneasca Magurele se va putea mandri peste aproximativ cinci ani ca este detinatoarea celei mai puternice instalatii de lasere din lume. Aceasta veste aduce insa si un aspect negativ, acela ca acest sistem va fi folosit la tratarea deseurilor nucleare din mai multe tari.

Romania va avea cel mai puternic laser din lume, care se va afla intr-un complex intins pe o suprafata de doua hectare, a carei constructie va incepe in 2012. Acest complex ii va apartine proiectului ELI (Extreme Light Infrastructure), care se va putea compara centrul CERN de la Geneva si va reprezenta cea mai mare infrastructura de cercetare din spatiul ex- comunist .

In centrul de la Magurele vor lucra 400 de cercetatori romani, care vor incerca sa obtina reactii atomice folosind energii foarte puternice. “Aceasta putere dezvoltata reprezinta, practic, de peste zece mii de ori puterea generata la nivelul anului 2004, de catre toate facilitatile ce genereaza energie pe aceasta planeta. Mai concret: adunati toata energia generata de toate centralele nucleare de pe planeta, hidrocentralele si termocentralele, energie solara samd. Puterea unui asemenea laser ar fi de peste zece mii de ori mai mare decat energia generata de toate acestea", a declarat, pentru Gandul, Marius Enachescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

Deseurile nucleare din zona, neutralizate la Magurele

Prin acest proiect s-ar putea rezolva o parte a problemei deseurilor nucleare din zona. "In urma folosirii centralelor nucleare, avem deseuri radioactive. A depozita aceste materiale radioactive undeva este un lucru extrem de complicat. Asta inseamna probleme de securitate, pentru ca pot fi folosite la fabricarea de arme nucleare, dar cea mai mare problema e ca au o viata foarte lunga. Aceste deseuri traiesc mii si milioane de ani. Pot sa le ascund intr-o pestera, dar peste milioane de ani vor continua sa emita radiatii, sa fie un fel de Cernobal . Cu sistemul ELI le putem iradia si le scurtam viata astfel incat, dupa cateva zeci de minute, sa nu mai iradieze", a adaugat Marius Enachescu.

Acest laser aduce insa si discutii referitoare la deseurile radioactive care vor ajunge in Romania pentru a fi tratate cu ajutorul noului laser. Cercetatorii Institutului de Fizica su Inginerie Nucleara de la Magurele nu sunt ingrijorati de aceasta perspectiva, pentru ca problema transmutarii prin iradiere este doar in stadiu de teorie. : "Vorbim despre tratarea deseurilor radioactive in perspectiva, in nici un caz in viitorii cinci ani. Vorbim de cateva zeci de ani. E un lucru complet nou si nu exista inca o interactiune intre radiatia laser cu nucleul atomului. Nu stim acum daca metoda merge. Vorbim de predictii. In momentul in care vii cu o putere atat de mare, nu se stie ce se poate intampla. Puterea transmutatiei nu e rezolvata nici de acceleratoarele existente. Stii unde dai, dar nu stii unde crapa", a precizat, pentru Gandul, Nicolae Zamfir, directorul Institutului “Horia Hulubei”.
 
Constructia instalatiei de la Magurele va incepe in anul 2011 si va costa 280 de milioane de euro. Proiectul ELI va beneficia de fonduri de 500 de milioane de euro, bani ce vor fi obtinuti prin fonduri structurale. Consortiul ELI este format din 12 tari: Franta, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Cehia, Romania, Spania si Ungaria, la care se adauga Statele Unite si Japonia, ce au statut de observator.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea