Social

#instanta #curte #condamnari #proces #decizie #romania #cedo

Romania, rau-platnica in procesele pierdute la CEDO

In 2008, Romania a fost campioana la sanctiuni aplicate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Astfel, conform unui raport al Consiliului Europei, tara noastra a fost statul care a avut de platit, ca urmare a condamnarilor la euro .

Raportul a aratat faptul ca Romania figureaza ca rau-platnica a despagubirilor impuse, cu 123 de cazuri in care termenul limita pentru plata expira in 2008, in acest "clasament" tara noastra fiind surclasata numai de Turcia si Rusia.

Conform situatiilor europene, citate de Cotidianul, numai 5% dintre despagubiri au fost acordate in termen, in timp ce 20% s-au efectuat dupa termen (24 de dosare), iar in alte 75% din cazuri solutiile nu fusesera puse in executare pana la sfarsitul anului 2008 sau erau in curs de verificare.

O situatie mai proasta decat a Romaniei a fost inregistrata in cazul a noua tari, care figureaza cu 100% neachitare a daunelor: Bulgaria, Belgia, Albania, Islanda, Italia, Malta, Slovenia, Spania si Suedia.

Romania a fost si tara care a trebuit sa plateasca cele mai mari daune in 2008, cu un total de 12,2 milioane de euro, fiind urmata de Italia (9,7 milioane euro), Grecia (8,9 milioane euro), Turcia (5,7 milioane euro) si Rusia (3,7 milioane euro). La polul opus, cu cel mai putin de plata se situeaza Suedia, cu suma de 4.000 de euro, in timp ce sapte state, intre care Danemarca si Irlanda, nu au avut nici un euro de plata.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) este instanta care constata daca exista o incalcare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, in cazul unor persoane, instantele sale putand sa acorde castig partii lezate in cadrul procesului din tara care este chemata in fata Curtii.

CEDO poate decide si plata anumitor sume catre cetateni, prin decizii care iau nota de reglementarea amiabila care a intervenit intre parti. In ambele cazuri, plata este de obicei asteptata in decurs de trei luni dupa ce decizia judecatoreasca devine finala, iar in cazul unor intarzieri se poate aplica o dobanda.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea