Social

Romania – primul loc din Europa de Est la trafic de femei

De zece ori mai multe romance traficate decat in alte noua state din jur. Mitul „doar tara de tranzit” – pus la indoiala de experti ai ONU.

De zece ori mai multe romance au fost traficate, in 2006, decat femeile traficate in alte noua tari est-europene la un loc, releva un raport al Oficiului ONU de lupta impotriva drogurilor si a criminalitatii (ONUDC).

Documentul, citat de Rompres, releva ca 64 la suta dintre persoanele de cetatenie romana traficate in 2006 au fost scoase din tara pentru a fi exploatate sexual, iar 56 la suta din totalul femeilor traficate au varste intre 14 si 25 de ani.

Astfel, mitul ca Romania ar reprezenta mai degraba „doar o tara de tranzit” si ca cele mai multe femei traficate ar proveni din tari precum Albania sau Republica Moldova a fost infirmat de expertii ONU. Ei estimeaza ca una din fiecare sase romance risca sa cada victima traficantilor.

Totusi, ONUDC ezita sa traga niste concluzii clare, din pricina neconcordantei datelor colectate din mai multe tari europene. De pilda, Agentia romana de combatere a traficului de persoane considera ca majoritatea persoanelor traficate din Romania au destinatia Italia si Spania, in timp ce autoritatile italiene apreciaza ca numai o treime din romancele acestei infractiuni provin din Romania.

In acest top al „victimelor”, tara noastra este urmata de Bulgaria, ceea ce a oferit ipoteza ONUDC ca aderarea la UE a facilitat deplasarea peste hotare, astfel ca multe prostituate romance si bulgaroaice considerate „victime” in statistici ar fi putut pleca de bunavoie.

Romania, o tara „mai sigura” decat Elvetia si Finlanda

Raportul ONUDC ofera si vesti „flatante” pentru Romania, considerata a avea o rata a criminalitatii in declin, fiind astfel un stat mai sigur decat Elvetia sau Finlanda. In acest clasament, Republica Moldova ar fi tara cea mai violenta din Europa de Sud-Est, in timp ce Croatia reiese a fi drept cea mai pasnica tara. Din pacate, aceste informatii de la categoria „vesti bune” se bazeaza pe statistici din 2002.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea