Social

#cozi #romani #plati online

Romanii se inghesuie tot la ghisee pentru plati, desi avem internet de mare viteza

Romania a inregistrat progrese lente catre o economie si o societate digitala, ocupand locul 26 din cele 28 de state membre ale UE in Indexul Economiei si Societatii Digitale 2020 (DESI) publicat de Comisia Europeana.

Apar aplicatii precum calculator salariu care ajuta populatia in domeniul economic insa progresul in mediul digital este destul de lent.

DESI este un indice compus care urmareste evolutia statelor membre ale UE pe cinci dimensiuni: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale si servicii publice digitale. Rapoartele DESI 2020 se bazeaza pe datele din 2019. Regatul Unit este inca inclus in DESI 2020, iar mediile UE sunt calculate pentru 28 de state membre.

„Pe baza datelor anterioare pandemiei, performanta Romaniei a fost aceeasi in patru din cele cinci dimensiuni DESI masurate. Acest lucru se datoreaza progreselor lente in general, dar si evolutiilor politice, deoarece Romania a avut patru guverne diferite in ultimii 3 ani ”, se arata in raportul despre Romania.

„Romania are cele mai bune performante in ceea ce priveste dimensiunea Conectivitate, datorita preluarii ridicate de banda larga ultrarapida si a disponibilitatii largi a retelelor fixe cu capacitate foarte mare, in special in zonele urbane”, se arata in acelasi raport. Aproape jumatate din casele romanesti aboneaza la banda larga ultrarapida de internet (cel putin 100 Mbps), a cincea cea mai mare cifra din UE.

„Cu toate acestea, digitalizarea economiei ramane in urma, aproape o cincime dintre romani nu au folosit niciodata internetul si mai putin de o treime au cel putin abilitati digitale de baza”, se mai arata in raportul din tara.

Romania este bine pozitionata in ceea ce priveste absolventii IT&C, pe locul cinci, cu 5,6% din toti absolventii (media UE: 3,6%). Cu toate acestea, Romania are cea mai mica performanta in randul statelor membre ale UE in ceea ce priveste serviciile publice digitale si la utilizarea serviciilor Internet.

In general, Finlanda, Suedia, Danemarca si Olanda au cele mai avansate economii digitale din UE, urmate de Malta, Irlanda si Estonia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea