Social

Romania fara pungi de plastic

Romanii nu isi vor mai putea duce cumparaturile acasa in sacose de plastic primite gratis de la hipermarket. Ministrul mediului, Attilla Korodi, va propune o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comercianti, sa fie taxate „drastic“ pentru a-i determina pe vanzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile .

In acest sens, dupa modelul celorlalte state membre UE , marile magazine din Romania vor taxa, intr-o prima faza, oferirea de pungi din plastic si vor rasplati reutilizarea acestora, pentru ca mai apoi sa le desfiinteze. Marile retele de comert - Carrefour, Real Hipermarket, Auchan, Cora, Mega Image se pregatesc deja sa scoata din circulatie pungile oferite gratuit clientilor, pentru ca termenul impus de autoritati expira la vara. Aceeasi masura a fost introdusa proresiv si in statele Uniunii Europene, acolo unde pana la urma pungile din plastic au fost eliminate din hipermarketuri . Lanturile de magazine au inceput rascumpararea pungilor din material biodegradabil si recompensau reutilizarea lor. Ministrul roman al mediului va propune o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile sa fie taxate drastic pentru a-i determina pe vanzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile, pentru care nu se va percepe nici o taxa. Insa ministrul nu poate interzice complet punerea in circulatie a pungilor de acest fel, astfel incat exista varianta ca, de la intrarea in vigoare a legii, unii agenti economici sa prefere vanzarea lor pentru un pret din care sa-si poata acoperi noua taxa. Legea ar urma sa capete o forma finala in primavara acestui an, urmand ca, potrivit calculelor ministrului, sa produca efecte in 2009. 250 de puni pe an pentru un roman Specialistii afirma ca teoretic, un roman foloseste 250 de astfel de pungi intr-un an, iar timpul in care fiecare dintre aceste ambalaje este folosit e de doar 20 de minute, astfel ca posibilitatea inlocuirii lor nu ar afecta, in principiu, comertul. Potrivit lui Korodi, acelasi ambalaj dintr-un material biodegradabil costa cu doar 5% in plus fata de unul care polueaza. Ministerul este constient insa de faptul ca in Romania nu exista inca facilitati de productie pentru pungi din plastic biodegradabil, un plastic special, cu o compozitie chimica modificata, ce-l face sa se distruga in doar cateva luni, la temperaturi de „30-30 si ceva de grade Celsius“, fata de cei 100 de ani in care dispare o punga din plastic nebiodegradabil. Datele studiilor spun ca annual in lume sunt utilizate 5 miliarde de sacose din plastic care se descompun in 400-1.000 de ani. In majoritatea tarilor din lume s-a inceput aplicarea masurii platii pentru sacosele din plastic, majoritatea chiar de curand. Chiar si in SUA, acolo unde se folosesc in medie 100 de miliarde de pungi din plastic pe an, adica peste 330/persoana, au inceput sa apara masurile. In aprilie, San Francisco a devenit primul oras american care a interzis pungile, dar restrictia se aplica doar in cazul principalelor supermarketuri. Guvernul Statelor Unite se fereste sa ia masuri care i-ar putea deranja pe consumatori si sustine ca autoritatile locale trebuie sa decida ce trebuie sa faca pe viitor. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea