Social

#elena basescu #adoptii internationale #romania

Romania, criticata pentru respingerea adoptiilor internationale. EBA sustine legislatia nationala

Parlamentul European va vota miercuri o rezolutie privind adoptiile internationale in Uniunea Europeana. Romania a fost criticata in ultima vreme pentru legislatia care le restrictioneaza.

62 de eurodeputati au depus rezolutia pentru redeschiderea adoptiilor internationale la nivelul UE, citand situatia grava a copiilor abandonati din state europene precum Romania, Bulgaria si Italia.

Europarlamentarul Elena Basescu sustine insa ca sintagma "dreptul copilului de a fi adoptat international", folosita in textul rezolutiei, nu este recunoscuta de Conventia ONU si cea de la Haga si fiecare stat are obligatia de a decide singur solutiile potrivite copiilor sai.

"In Romania exista mai multe familii doritoare sa adopte decat copii adoptabili, iar legislatia noastra, la care au contribuit si experti internationali, este in perfecta concordanta cu cea europeana", a spus Elena Basescu, citata de Adevarul.ro.

Fiica presedintelui a explicat in 22.966 dintre copii abandonati din Romania "au totusi un parinte", acesta putand fi decazut din drepturile parintesti doar in cazul unui abuz.

"Rationamentul Rezolutiei trebuie axat asupra interesului superior, primordial al copilului si nu al celui care adopta. Fiecare stat, si nu altcineva, are obligatia de a alege solutiile cele mai potrivite pentru copiii sai - care sa nu-l desprinda din mediul lui cultural, etnic, lingvistic si religios", a declarat Elena Basescu.

Romania a interzis adoptiile internationale in 2007, iar presedintele Traian Basescu a declarat, anul trecut, ca legea adoptiilor nu va fi schimbata in timpul mandatului sau.

"In ceea ce priveste adoptiile, Romania are o lege nationala. Se poate face lobby oricat, la Bruxelles si nu numai. Romania nu-si schimba legea adoptiilor cel putin cat eu voi fi presedintele Romaniei", a spus presedintele Traian Basescu, in aprilie 2010.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea