Social

Romania a primit 142 milioane de dolari din partea SUA

Referindu-se la cooperarea militara, Mark Taplin, insarcinatul cu afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA, considera ca relatia dintre Romania si America urmeaza un curs ascendent, acesta declarand ca "soldatii romani sunt alaturi de soldatii americani in Afganistan si Irak. Romania este o voce activa si pozitiva in cadrul NATO... Cooperarea in cadrul razboiului impotriva terorismului este, de asemenea, excelenta".







Relatiile bilaterale dintre Romania si SUA in domeniul militar au fost intensificate dupa aderarea tarii noastre la Parteneriatul pentru Pace (ianuarie 1994). Inca din 1997, SUA au oferit asistenta Romaniei pentru sustinerea pregatirii pentru integrarea in structurile euroatlantice si pentru reforma sectorului de aparare. In luna februarie 2000, s-a lansat Parteneriatul Strategic Intensificat, in care au fost definite prioritatile si obiectivele aferente domeniilor considerate strategice de catre ambele parti: economic, militar, al stabilitatii reionale si al riscurilor de securitate neconventionale. Din 2001, SUA sprijina Armata Romaniei in vederea transformarii acesteia, prin oferirea de consultanta. Romania beneficiaza de asistenta financiara in cadrul programului FMF (Foreign Military Finacing Program). Acesta este un program guvernamental al SUA pentru finantarea, prin fonduri nerambursabile sau prin credite, a achizitiei de echipamente, servicii si instruire militara. Programul vizeaza sprijinirea tarilor partenere pentru imbunatatirea capacitatilor de aparare. In perioada 1996-2005 au fost alocate Romaniei prin acest program aproximativ 142 milioane de dolari. Alocatiile au fost destinate sprijinului in implementarea reformei, dezvoltarii Centrului Operational de Suveranitate Aeriana, comunicatiilor tactice, echipamentelor IT, sistemului integrat informatizat logistic etc. Parteneriatul romano-american in combaterea terorismului se concretizeaza prin participarea tarii noastre la stabilizarea si reconstructia Afganistanului (aproximativ 550 militari) si a Irakului (870 militari).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea