Social

#roboscan #inventii #geneva #salon #romania #radiatii

Romani premiati la Geneva pentru inventivitate

Cea mai importanta distinctie a salonului de inventii de la Geneva a fost acordata unei firme romanesti. Inventia castigatoate este Roboscan 1M, proiect dezvoltat si brevetat de firma romaneasca MB Telecom.

Inventia din Romania a concurat intr-o lista de 1000 si a invins favorita concursului, Spania. Astfel, tara noastra a obtinut primul premiu din istoria de 37 de ani a salonului de inventica.

Sistemul castigator este mobil, complet motorizat si capabil analizeze continutul containerelor si al camioanelor folosind raze gamma si poate fi controlat fara ca operatorul sa fie expus la radiatii . Cea mai buna folosinta pentru el este verificarea vamala a incarcaturilor. In numai 30 de secunde se poate obtine radiografia intregului continut al unui container.

"Diferenta esentiala dintre noi si alte astfel de sisteme este aceea ca suntem singurii din lume care am separat cabina operatorilor de scannerul propriuzis. Toate celelalte scannere de acest gen expun operatorii la riscuri de iradiere . Noi insa am transferat toata comanda la distanta, in doua variante: una care e montata intr-o rulota si alta, militara, in care centrul de comanda se afla intr-o valiza ", a spus Mircea Tudor, presedintele firmei castigatoare.

Proiectul a fost perfectionat timp de 4 ani cu investitii de 6 milioane euro. Cei 12 cercetatori care au lucrat la el au preferat sa prezinte sistemul unitar si nu sa obtina fiecare brevete individuale.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea