Social

#emigrari #romani #spania #bucuresti

Romani fara frontiere

In ciuda faptului ca Bucurestiul pare se aglomereze pe zi ce trece, aproximativ 5 milioane de romani locuiesc in momentul de fata in strainatate. Strazile capitalei par sa nu mai faca fata numarului din ce in ce mai mare de automobile. Nici metroul nu prea mai face fata numarului de calatori, la orele de varf.

Totusi, aceasta situatie este cauzata de persoanele din provincie care vin in capitala cu speranta de a gasi un loc de munca si o viata mai buna. Tinerii din provincie care sunt admisi la diversele facultati din Bucuresti, nu isi mai doresc sa se intoarca acasa si cei mai multi dintre acestia chiar reusesc acest lucru.

Pe de alta parte, persoanele de varsta mijlocie apeleaza la diverse firme de recrutari pentru a-si gasi locuri de munca in strainatate. Dupa ce se stabilesc acolo, obisnuiesc sa-si aduca rudele sau cunostintele in acelasi loc, daca situatia le permite. Astfel s-a ajuns ca in regiunea Castellon din Spania, numarul romanilor sa depaseasca numarul cetatenilor spanioli care locuiesc acolo. Insa lucrurile s-au mai schimbat in ultimii ani, in special datorita recesiunii, care a destabilizat serios economia din intreaga Peninsula Iberica.

Cifrele ne spun ca peste 900.000 de romani locuiesc in momentul de fata in Spania, insa numarul total al concetatenilor care au imigrat acolo este foarte greu de contorizat.

Latinii trag la latini

Limba este unul dintre factorii cei mai importanti din ecuatia unei plecari din tara natala. Intre cele 6 limbi are Uniunii Latine se regasesc: spaniola, romana dar si catalana.

Catalana se vorbeste in regiunea Catalonia, a carei capitala este Barcelona. O forma aproape identica a acestei limbi este Valenciana, care se vorbeste in zona Valenciei. Romana are foarte multe cuvinte comune sau asemanatoare, atat cu limba spaniola cat si cu cele doua mentionate mai sus.

Si pe langa faptul ca suntem un popor extrem de talentat la capitolul limbilor straine, avem o inclinatie spre peninsule. Cei mai multi romani de peste hotare au ales ca destinatie Italia. Autoritatile consulare estimeaza ca in jur de 1,3 milioane de conationali locuiesc in prezent pe teritoriul cizmei.

Romanii nu au o reputatie neptata in Spania, insa lucrurile stau mult mai bine decat in cazul celor din Italia. Din pacate, numerosi infractori si cersetori au stricat imaginea poporului. Totusi, marea majoritate a celor plecati in afara sunt oameni cinstiti, care vor muneasca, sa stranga bani si sa-si construiasca sau sa-si cumpere o casa in tara.

Romania vs Spania

In momentul de fata, in Romania, salariul brut minim pe economie este de 1050 RON. De la 1 mai 2016, acesta se va majora la 1250 lei, adica aproximativ 275 euro. In Spania, lucrurile stau mult mai bine din acest punct de vedere, salariul minim fiind de aproximativ 3 ori mai mare decat al nostru, si anume 757 euro.

Taxa pe valoare adaugata pentru cea mai mare parte a produselor si serviciilor din Spania este de 21%, semnificativ mai mare decat in Romania. Pe de alta parte, in cazul alimentelor spre exemplu, TVA-ul nu depaseste 4%.

Cand vine vorba de fotbal, balanta se inclina clar intr-o directie. Cluburile care se intrec in competitia interna de prim nivel, Liga 1 Romania, platesc salarii in valoare totala de aproximativ 20 de milioane de euro pe sezon, catre jucatori.

De cealalta parte a baricadei, Cristiano Ronaldo, starul celor de la Real Madrid, are un salariu anual de aproximativ 18 milioane de euro. Atacantul portughez castiga 2145 de euro pe ora. Asta inseamna ca in mai putin de 14 ore, dublul castigator al balonului de aur incaseaza la fel de mult ca Alex Chipciu intr-o luna. Mijlocasul stelei este de departe cel mai bine platit fotbalist din campionatul romanesc, avand un salariu lunar de 30.000 de euro.

Insa, daca aruncam o privire asupra unui clasament Spania, vom observa ca nu toate echipele din La Liga se pot bucura de o asemenea prosperitate financiara. Salariu brut minim impus de liga pentru jucatorii din prima divizie spaniola este de numai 129.000 de euro anual. Numeroase echipe din Peninsula Iberica se confrunta cu grave probleme financiare, astfel incat, exista un numar destul de mare de jucatori care sunt platiti mai prost decat anumiti jucatori de la FCSB.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea