Social

#CNAS nastere #femei insarcinate #nou-nascuti #nastere naturala #cezariana

Romancele se tem de nasterea naturala!

Jumatate dintre femeile insarcinate din tara noastra nasc aleg sa faca cezariana, de doua ori mai mult decat media europeana. Chiar daca statul nu mai deconteaza cezarienele optionale, se fac tot mai multe operatii. Cu toate acestea, in ultimii patru ani, numarul femeilor care nasc prin cezariana a crescut cu 10%, scrie digi 24.ro.


Teama de durere, travaliul indelungat si posibilele erori medicale le fac pe gravide sa evite metoda naturala. Iar unii medici le inteleg.

„La nivelul oraselor mari, desigur ca obstetrica si evolutia practicii acestei specialitati este corespunzatoare standardelor europene in multe, foarte multe spitale, dar exista multe alte spitale prin provincie unde nu putem neaparat vorbi despre monitorizare corespunzatoare secolului al XXI-lea in travaliu. Nu exista monitorizare biochimica si, atunci, medicii apeleaza mult mai usor la cezariana”, spune Iosif Niculescu, medic chirurg ginecolog.

Medicii atrag insa atentia ca operatia are si efecte nedorite.

„Pentru mama, faptul ca a avut o cezariana are impact major asupra viitorului procreativ, lasand la o parte complicatiile post operatorii”, spune medicul Iosif Niculescu.

Pentru a reduce numarul cezarienelor, in ultimii doi ani, Ministerul Sanatatii a refuzat sa deconteze operatiile efectuate la cerere, mai intai in mediu privat, apoi la stat. Masura nu a avut efectul asteptat.

In mediul privat, indiferent de tipul nasterii, tariful variaza intre 5.000 si 10.000 de lei. Diferenta se simte atunci cand mama opteaza pentru o maternitate de stat. In cazul in care naste normal, ea scoate, in mod informal, din buzunar, intre 700 si 1200 de lei, in timp ce pentru o cezariana plateste 2.500 de lei.

Anul trecut, statul a decontat cel mult 200 de lei pentru o cezariana de urgenta, in sistemul public de sanatate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea