Social

#ovule #bazac #minister #in vitro #fertilizare

Romancele au dreptul la o singura fertilizare in vitro

Ministerul Sanatatii nu vrea sa opreasca actul medical al fertilizarii in vitro, ci doar sa-l reglementeze si sa inchida orice posibilitate de a ocoli legea. Aceasta este precizarea facuta de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel , care a adaugat faptul ca de acum incolo vor exista documente de completat pentru decontarea acestui serviciu medical, dar si pentru manifestarea acordului pentru donarea de ovule fara profit personal. In plus ministerul analizeaza posibilitatea ca, din 2010, prima inseminare artificiala sau fertilizare in vitro facuta de un cuplu din Romania sa fie  sustinuta de asigurarile de sanatate.

Spitalele si clinicile de ginecologie in care se fac fertilizari artificiale isi pot desfasura activitatea ca si pana acum, anunta Ministerul Sanatatii. Doar ca de acum incolo aceste unitati vor trebui sa emita doua documente de plata corespunzatoare celor doua etape ale procedurilor.

Un document de plata va reprezenta costurile generate de stimularea ovariana si cele implicate de prelevarea de celule, mai putin manopera. De asemenea, acest document va inregistra obligatoriu, post prelevare, numarul de ovule recoltat.

Astfel ministerul vrea sa elimine posibilitatea ca ovulele recoltate care nu au fost implantate sa fie folosite contra cost pentru alte paciente, dupa cum noteaza Gandul. In plus, odata cu acest document, donatoarea va trebui sa semneze un document prin care sa accepte procedura fara a obtine din aceasa un profit.

Cel de-al doilea document va face referinta la procedura implantare a ovulelor fecundate in uter, aceasta procedura se poate tarifa deoarece nu intra sub incidenta prevederilor art. 158 din Legea 95/2006.

Statul ofera gratuit o fertilizare

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a anuntat ieri ca incepand cu saptamana viitoare Ministerul Sanatatii va emite documentele necesare pentru ca fertilizarea in vitro sa fie decontata si la noi in tara.

El a precizat faptul ca Ministerul Sanatatii se gandeste ca din 2010 sa le asigure cuplurilor care nu pot avea copii o singura fertilizare in vitro, din bugetul asigurarilor de sanatate. "O varianta ar fi ca prima procedura sa fie acoperita din fonduri de la casa de asigurari si de la minister, o alta varianta ar fi introducerea unei asigurari speciale pentru cuplurile infertile", a explicat, pentru Evenimentul Zilei, Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit Gandul, fostul ministrul al Sanatatii Ion Bazac a semnat, in 23 septembrie , un ordin prin care a fost scoasa in afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro si a celor de inseminare artificiala, procedurile de reproducere umana intrand sub incidenta traficului de celule umane.

In ultimii doi ani, peste sase mii de copii s-au nascut in Romania in urma procedurilor de fertilizare in vitro realizate la nivel national, potrivit datelor centralizate la nivelul Agentiei Nationale de Transplant, privind trasferul de embrioni femeilor cu probleme de fertilitate.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea