Social

Romanca tinuta in sclavie, langa Milano

Timp de 16 luni, o italianca a tinut-o inchisa in casa pe menajera ei, Angela Paduraru, fara sa o plateasca.

O romanca de 54 de ani, din Margineni (Bacau), a plecat in Italia sa castige bani pentru fiul sau aflat in inchisoare in Romania, dar a nimerit si ea tot intr-o inchisoare.

Un an si patru luni, bacauanca Angela Paduraru a fost sechestrata de o italianca, Vincenza Rizzi, in varsta de 75 de ani. Regimul de „detentie" era mult mai sever decat intr-o inchisoare. Italianca ii dadea sa manance doar resturile ei de la pranz. Femeia era constransa sa doarma intr-o camera la demisol si nu avea voie sa iasa din casa sub nici o forma.

Pentru a-i controla fiecare miscare, Rizzi instalase camere de supraveghere ale caror monitoare se aflau la etajul de deasupra, in dormitor. Toate usile trebuiau sa fie permanent deschise, inclusiv cea de la baie, pentru ca batrana sa vada in orice moment ce face romanca. Angela nu avea voie sa faca dus decat o data pe luna, cu sapun de rufe si cu apa rece.

Pentru orice abatere de la „reguli", romanca era batuta sau lovita cu orice obiect ii cadea in mana patroanei. Angela nu a primit nici un ban pentru toata aceasta perioada, patroana promitandu-i ca ii va da toti banii cand va pleca in Romania. In rest, amenintari, umilinte si bataie.

Sacrificiu pentru copilul din inchisoare

Angela a ajuns in Italia acum doi ani, cu intentia de a strange bani pentru fiul sau, Maximilian , aflat in inchisoare, in Romania, pentru omor din culpa. Nu a spus nimanui ca pleaca in Italia, nici macar fetei mai mari, Felicia (31 de ani), care era deja in Italia de opt ani.

Cand a ajuns in Italia, a apelat prin intermediul Feliciei la o comunitate religioasa, pentru a obtine cazare si a gasi un loc de munca. Italianca „temnicer" s-a prezentat la sediul comunitatii, cautand o menajera. A ales-o pe Angela si a dus-o la casa ei din Lainate (langa Milano), fara sa lase nici un numar de telefon sau sa spuna cum poate fi contactata.

Supravegheata minut cu minut

Rizzi i-a luat pasaportul, cu promisiunea ca o va pune in regula cu actele. Dar realitatea s-a dovedit a fi alta, femeia luandu-i pasaportul pentru a se asigura ca „sclava" ei nu fuge. Italianca a montat chiar si un dispozitiv electronic cu senzori, pentru a-si da seama cand romanca iese din camera ei.

Menajera nu a avut intentia sa fuga, pentru ca a luat in serios amenintarile patroanei, care ii spunea ca, daca iese din casa, o va denunta la politie si pe ea, si pe fiica ei, si, prin urmare, vor fi expulzate. Pentru ca nu avea nicio posibilitate de a se informa, Angela nu stia ca expulzarea era imposibila, intrucat Romania este membra UE.


 „Italianca e lucida"

Carabinierii au relatat ca nu le-a venit sa creada ce au vazut in casa: camere video, usi legate cu sarma pentru a ramane deschise, zeci de biletele pe care scria „Non toccare!" (Nu atinge!).

Comandantul carabinierilor din Rho, capitanul Necci, a declarat presei: „Pensionara (Vincenza Rizzi, n.r.), chiar daca are nevoie de ingrijiri din cauza varstei, este lucida. A lasat impresia unei persoane in care se amesteca rautatea, ignoranta si rasismul."

Necci a mai precizat ca vor fi cercetati si cativa vecini ai italiencei, pentru ca este imposibil ca acestia sa nu stie nimic.

Angela se afla acum in grija unei structuri a primariei milaneze, care o va gazdui pana isi va gasi un alt loc de munca. Fosta ei patroana este arestata la domiciliu si risca o pedeapsa intre 5 si 15 ani de inchisoare pentru „aducere in stare de sclavie".

Felicia si-a regasit mama din intamplare

Dupa ce mama sa plecase „la munca", Felicia a avut surpriza sa constate ca nu putea lua legatura cu ea, intrucat italianca nu lasase nici macar un numar de telefon.

Povestind in stanga si in dreapta ce i s-a intamplat, a intalnit o alta imigranta care i-a spus ca a muncit la aceeasi patroana si i-a dat numarul de telefon al acesteia. Insa italianca ii spunea ca „prefera sa nu vina la ea acasa".

Italianca intelege romaneste

La telefon, fata a inteles ca situatia este grava, chiar daca mama ei nu-i spunea nimic. Cand vorbeau la telefon, italianca statea langa ea si asculta cu atentie. „Mama nu putea sa-mi spuna prin ce trecea, pentru ca italianca intelegea romaneste. I-a impus sa taca, amenintand-o cu expulzarea", spune Felicia. „Mi-am dat seama ca ceva nu e in regula cu mama cand mi-a spus ca poate iesi doar in gradina", completeaza Felicia.

Cosmarul romancei a luat sfarsit ieri-dimineata, cand in „casa-puscarie" au intrat carabinierii. Angela s-a speriat, dar apoi a aflat ca fiica ei intelesese situatia si, de fapt, oamenii in uniforma erau acolo ca s-o salveze.

O alta romanca, batuta si violata

O alta romanca a fost violata in Peninsula de un italian care i-a promis un loc de munca, relateaza ANSA. Walter Canale (48 de ani) a abordat-o pe romanca, vineri, in gara din Pescara, promitandu-i un loc de munca acasa la mama lui, ca menajera. Dupa ce romanca a acceptat sa vada despre ce e vorba, italianul a dus-o acasa la el, unde a batut-o crunt si a violat-o. Romanca se afla la spital, unde va fi ingrijita sapte zile.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea