Social

#vot irak #rezultate saptamani

Rezultatele alegerilor din Irak, cunoscute peste cateva saptamani

Milioane de irakieni au particiat sambata la alegerile regionale sub atenta monitorizare a politiei, un scrutin-test dupa ani de violente, iar rezultatele definitive vor fi cunoscute peste cateva saptamani.

"Am avut o participare masiva", a spus reprezentantul secretarului general al ONU in Irak, Staffan de Mistura, potrivit AFP. Nivelul de participare va fi anuntat duminica, iar rezultatele definitive peste cateva saptamani, din cauza complexitatii srutinului.

"Rezultatele preliminare vor fi anuntate in cinci zile, iar cele definitive in cateva saptamani", a spus oficialul ONU. Presedintele american Barack Obama a calificat scrutinul drept "un important pas inainte" in procesul care "le va permite irakienilor sa devina stapani pe viitorul lor". Cateva incidente s-au inregistrat totusi in cursul acestor alegeri, primele din 2005.

"Au fost niste probleme de organizare si logistica , dar si probleme de securitate , insa nimic grav", a declarat seful Comisiei electorale, Faraj al-Haydari. Premierul Nuri al-Maliki , a carui lista "Coalitia pentru statul de drept" este considerata favorita, a salutat "importanta participare" la acest scrutin care are si o valoare de test in ceea ce priveste popularitatea sa. Aproape un milion de soldati si politisti au fost in stare de alerta si au fost implementate masuri de securitate draconice.

"In 2005, faceam parte din Ansar al-Sunna, grup radical, iar liderul nostru ne-a convins ca cei care se duc la vot sunt apostati", a povestit un barbat care vota in Ramadi. "Acum votez pentru a compensa tot ceea ce am pierdut boicotand ultimele alegeri", a subliniat el. La Bagdad, oamenii au votat in numar mare. "In 2005, am votat pe baze confesionale, dar acum i-am ales pe cei mai competenti", a spus un siit in varsta de 65 de ani.

In Tikrit, patru grenade au explodat in apropierea birurilor de vot, fara sa faca victime, la Bagdad doua persoane au fost ranite langa un birou de vot din Sadr City, iar in provincia Diyala sute de kurzi au intrat, fara violenta, in sediul local al Comisiei electorale, cerand sa poata vota.

Cei care au putut demonstra ca erau originari din respectivul oras, Khanaqinne, au reusit sa voteze. Alegatorii au departajat 14.431 de candidati, care au concurat pentru 440 de locuri in consiliile regionale, ce finanteaza reconstructia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea