Social

Revolta pescarilor in Delta

Circa 1.700 de pescari profesionisti din Delta Dunarii risca sa intre in somaj din cauza unor modificari legislative. Daca nu se vor lua urgent masuri acestia ameninta ca vor bloca navigatia pe Canalul Sulina .

Scandal in Delta Dunarii . Publicarea in Monitorul Oficial a OUG 23/2008, care modifica Legea 192 a pescuitului, a rasculat pescarii Deltei. In ultimele zile, in satele Deltei, pescarii au protestat vehement impotriva autoritatilor. Ei solicita abrogarea unor articole din aceasta ordonanta care limiteaza pescuitul cu scule traditionale. Liderii  asociatiilor de pescari au protestat luni la Prefectura Tulcea.

Acestia l-au avertizat pe prefectul Lefter Chirica asupra pericolului aruncarii in haos a satelor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Lucian Sanda, liderul celei mai mari federatii a pescarilor din Guvernul a hotarat ca pe teritoriul ARBDD, cu exceptia Dunarii si a bratelor sale, sa nu mai permita utilizarea setcilor. Fara aceste scule , pescarii vor deveni muritori de foame", a spus Sanda. Un scandal imens s-a declansat si in satele Jurilovca, Sarichioi si Murighiol, localitati riverane Lacului Razelm.

Conform articolului 60 din OUG 23, in complexul lagunar Razelm-Sinoe,este interzis total pescuitul pentru ca "se mai pot utiliza sculele de pescuit fixe sau in deriva". Simion Nazar, liderul pescarilor din Jurilovca, a declarat ca daca nu se va anula aceasta interdictie cei 500 de pescari din satele limitrofe Razelmului vor recurge la actiuni de protest. "Vom bloca circulatia  navala pe Canalul Sulina, cu barcile pescaresti", a declarat Nazar.

Astfel de actiuni de protest au anuntat si pescarii din Sf. Gheorghe. Neculai Ionascu, directorul ANPA Tulcea, i-a anuntat pe liderii pescarilor care au protestat la Prefectura ca Guvernul va modifica unele articole din OUG 23 pentru a debloca activitatea de pescuit din Delta.Delta, a spuus ca "daca vor fi aplicate prevederile OUG 23, cei 1.700 de pescari profesionisti din Delta vor intra in somaj.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea