Social

Reteta Pan Parks, aplicata in Retezat

20 dintre pensiunile de la poalele muntelui le pot oferi turistilor conditii pentru a se bucura de natura, dar si de a intelege comunitatea locala.

Multi dintre turistii straini care ajung in Retezat vor sa se cazeze numai la pensiuni care au o astfel de acreditare.

Un adevarat colt de rai, un loc minunat in care se gasesc laolalta varfuri golase care zgarie cerul, creste stancoase ascutite si lacuri glaciare. Acesta este Masivul Retezat. Pentru a-i proteja frumusetile, in urma cu 73 de ani a fost creat parcul national retezat (PNR), o structura care a incercat deopotriva sa protejeze flora si fauna acestor munti, dar si sa organizeze activitatea turistica in asa fel incat ea sa nu faca rau plantelor si animalelor si nici comunitatilor rurale locale.

Administratia PNR a reusit sa obtina pentru Parc admiterea in Pan Parks, o retea europeana ce cuprinde peste 250 de mii de hectare de salbaticie si se intinde ce la  Oceanul Arctic pana la Marea Mediterana .

Acum, pentru a le oferi turistilor posibilitatea de a se bucura din plin de toate resursele pe care le poate oferi muntele, reprezentantii administratiei Parcului impreuna cu cei  ai Asociatiei de Turism Retezat i-au convins pe proprietarii de pensiuni de la poalele muntelui sa isi pregateasca gospodariile pentru a fi gata sa obtina si ei acreditarea Pan Parks.

„In cursul anului trecut, proprietarii celor aproximativ 20 de pensiuni din zona Pan Parks din Retezat au primit documente referitoare la tot ceea ce inseamna obtinerea acestei acreditari.

Le-au studiat, au incercat sa indeplineasca criteriile impuse, iar cei care au reusit au primit diplome Pan Parks“, povesteste Ovidiu Bodean, presedintele Asociatiei de Turism Retezat. Pentru a primi certificarea, pensiunile trebuie sa fie situate la marginea ariei protejate, sa promoveze traditiile din zona, iar arhitectura lor trebuie sa respecte stilul traditional.

O emblema de mare valoare

Unul dintre cele mai importante beneficii aduse de aceasta certificare , care este valabila timp de doi ani, este faptul ca pensiunile care au emblema Pan Parks vor fi promovate intens atat in tara, dar mai ales in afara tarii. „Turistilor li se ofera aici mai mult decat la un hotel obisnuit. Aici, omul poate sa vina cu familia si sa observe atat frumusetile naturii, cat si traditiile comunitatilor locale.

Turistii pot vedea viata de zi cu zi a comunitatilor din Retezat, dar si salbaticia, atat de mult cautata in alte tari ale lumii“, spune Gavin Bell, manager de comunicare Pan Parks. Unul dintre obiectivele PNR este de a spori numarul turistilor in zona, iar faptul ca acum exista aici pensiuni care respecta niste norme cautate in strainatate ajuta mult la dezvoltarea turismului in zona.

„Avantajul meu este ca de la inceput am respectat criteriile care se impuneau pentru a fi o pensiune Pan Parks. Am vrut sa fiu acreditat ca sa intru in circuitul turistic al acestei retele internationale. Am avut turisti din Spania, Grecia, Anglia, care cautau special emblema Pan Parks.

Sunt turisti care se duc numai acolo unde vad asta“, povesteste Calin Pacurar, proprietarul unei pensiuni de la Rausor.

 


Aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro ca sa afli care sunt cele mai frumoase destinatii de vacanta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea