Social

#comune romania scenariul rosu #scenariul rosu #restrictii romania #romania

Restrictii in Romania! Doua localitati in scenariul rosu!

Din cauza cresterii masive a infectiilor Covid, o a doua localitate din Romania intra in scenariul rosu. Dupa ce a atins o rata de infectare de aproape 5 cazuri la mia de locuitori, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a decis intr-o sedinta extraordinara ca Rachiteni, o comuna ieseana, sa intre in scenariul rosu.

Este a doua localitate din Romania care, din cauza numarului mare de infectari, intra in scenariul rosu, dupa comuna clujeana Margau, unde incidenta cazurilor a urcat la 12,39 saptamana trecuta. 

“Numarul de cazuri pozitive cu COVID-19 din comuna Rachiteni a continuat sa creasca si a ajuns la o incidenta de 4,56 la mia de locuitori. Legislatia este fara echivoc in aceasta situatie si impune mai multe masuri care au scop sa limiteze raspandirea virusului in comunitate. Suntem in dialog permanent cu reprezentantii primariei Rachiteni si cu conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi si luam toate masurile indicate de lege pentru a reveni la o situatie normala.”, a declarat predectul de Iasi, Marian Grigoras.

Masurile impuse in cazul scenariului rosu pentru comuna Rachiteni vor intra in vigoare de marti, 31 august. Este vorba despre masurile preventive prevazute de legislatie in cazul localitatilor care ajung in situatia de a avea o incidenta cumulata la 14 zile mai mare de 4/1.000 locuitori si mai mica sau egala cu 7,5/1.000 locuitori. Acestea vizeaza in special finalul de saptamana, adica zilele de vineri, sambata si duminica, dupa cum urmeaza:

1. se interzice circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in zilele de vineri, sambata si duminica in intervalul orar 20:00 -5:00, cu urmatoarele exceptii:

(a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;

(b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;

(c) deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei;

(d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori decesul unui membru de familie.

Aceasta masura ramane in vigoare pana cand incidenta in comuna Rachiteni va fi mai mica sau egala cu 3,5/1.000 de locuitori.

2. Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, prevazut la punctul 1.(a), persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.

3. Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, prevazut la punctul 1.(b-d), persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.

Declaratiile pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.

4. Se instituie obligatia pentru operatorii economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, sa isi organizeze si sa isi desfasoare activitatea in zilele de vineri, sambata si duminica in intervalul orar 5:00-18:00.(a) Prin exceptie, in intervalul orar 18:00-5:00, operatorii economici pot activa doar in relatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.(b) Aceste masuri se aplica pana cand incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3,5/1.000 de locuitori.(c) O alta exceptie priveste unitatile farmaceutice, benzinariile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum si operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane si rutier de marfuri isi pot desfasura activitatea in regim normal de munca, cu respectarea normelor de protectie sanitara.

5. Se suspenda (incepand de maine) activitatea operatorilor economici desfasurata in spatii inchise in domeniul salilor de sport si/sau fitness in comuna Rachiteni.

In cazul in care incidenta cumulata a cazurilor la 14 zile va depasi 7,5/1.000 de locuitori se vor stabili masuri/restrictii suplimentare.

Masurile stabilite prin Hotararea CJSU Iasi nr. 113/27.08.2021, care nu contravin prezentei hotarari isi mentin aplicabilitatea in perioada stabilita, se arata in Decizia CJSU.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea