Social

Republica Ploiesti se vinde unui arab

Primaria Ploiesti a oferit unui arab un contract pentru construirea unui cartier rezidential, cu toate ca Autoritatea pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice a avertizat ca prin modul in care a fost organizata licitatia contractul este nul. Edilii ploiesteni invoca autonomia si pornesc lucrarile.

Republica de la Ploiesti, proclamata in plin regim regalist, nu a fost doar un accident, ci un simptom al aspiratiilor locale de independenta fata de puterea de la Bucuresti. Un altul se face simtit in zilele noastre.

Consiliul Local Ploiesti a inclus anul trecut in planurile sale de dezvoltare construirea unui cartier rezidential la marginea orasului. Astfel, problemele locative ale urbei urmau sa fie solutionate, cel putin partial, prin edificarea a aproximativ 300 de vile si apartamente ieftine, intr-un cartier ce ar urma sa aiba gradinita proprie, terenuri de sport , parcari, adapost al apararii civile. Pe 15 decembrie 2005 a avut loc si licitatia in urma careia urma sa fie ales antreprenorul general al lucrarilor, criteriul de departajare fiind pretul cerut pe metru patrat construit.

Cistigatoarea a fost Triumf Construct SA Bucuresti, apartinind omului de afaceri libanez Mohammad Murad. Acesta s-a angajat sa realizeze lucrarea la pretul de 245 euro, in timp ce firma plasata pe locul al doilea a cerut 445 de euro pe metru patrat. In afacere, Consiliul Local Ploiesti pune la bataie terenul, in suprafata de 12 ha, evaluat la pretul de 23 de euro pe metru patrat. Specialistii consultati de noi spun ca este imposibil ca antreprenorul sa respecte acest pret de construire. Iar Indreptarul tehnic pentru evaluarea imediata, la preturile pietei, a constructiilor de locuinte, editat in 2005, ofera si o cifra: pretul minim este de 511 euro pe metru patrat.

Contract nul de drept

Sesizata de cei care au pierdut licitatia, Autoritatea pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice a trimis municipalitatii mai multe adrese in care atentiona ca nu a fost respectata legislatia privind achizitiile publice, ceea ce face ca orice contract incheiat in baza licitatiei in cauza sa fie nul de drept. Primaria Ploiesti, sub semnatura primarului Emil Calota, a refuzat insa sa se conformeze avertismentelor Autoritatii si a procedat incheierea contractului.

Contractul are insa citeva articole demne de interes. Intr-unul se spune ca la finalizarea lucrarilor, antreprenorul este obligat sa achite contravaloarea terenului aferent locuintelor pentru care nu au fost incheiate contracte de vinzare-cumparare. Pretul terenului va fi stabilit de comun acord, prin act aditional la prezentul contract. Adica Triumf Construct poate cumpara terenul prin negociere directa. Iar la capitolul privind cauzele de incetare a contractului se arata: Contractul inceteaza in situatia in care antreprenorul devine proprietarul terenului mentionat.

Cele doua prevederi contractuale duc la concluzia ca, de fapt, asistam la un contract de vinzare-cumparare mascat, pus in opera cu scopul eludarii prevederilor Legii administratiei locale, conform careia vinzarea, concesionarea si inchirierea bunurilor din domeniul public sau privat se fac prin licitatie publica . Astfel, in loc sa vinda terenul la licitatie catre antreprenori , Primaria Ploiesti a supus licitatiei pretul de constructie si a prevazut posibilitatea vinzarii directe a terenului in mod implicit.

Si pentru ca lucrurile sa fie si mai limpezi, in contract s-a prevazut atit posibilitatea de depasire a termenului de realizare a complexului rezidential, cit si a pretului cerut pe metru patrat.

Subtilitati orientale

La licitatie, plicul continind oferta depusa de Triumf Construct SA, continea, spre deosebire de cel al concurentilor sai, un mic amanunt. Mai exact, o adresa catre Primaria Ploiesti, prin care societatea se obliga, in cazul in care ar fi declarata cistigatoare, sa doneze urbei cinci microbuze, precum si alimente in valoare de doua miliarde de lei.

Viceprimarul Ploiestiului, Gratiela Gavrilescu, care s-a ocupat personal de derularea contractului, sustine ca amanuntul cu pricina nu a fost de natura sa influenteze decizia comisiei de licitatie, invocind drept argument faptul ca suplimentul ofertei Triumf Construct a fost facut public, chiar in timpul licitatiei.

Tot doamna viceprimar sustine ca este improbabil ca Triumf Construct sa devina proprietarul terenului conform clauzelor mentionate mai sus, pentru ca e o firma necunoscuta in Ploiesti si au tot interesul sa faca treaba. Dar, daca, totusi, se va intimpla ca Triumf Construct sa nu-si vada interesul si sa ajunga, in baza clauzelor contractuale pomenite, proprietarul terenului, va trebui sa cumpere la un pret actualizat cu indicele de inflatie, spune viceprimarul.

In ceea ce priveste posibilitatea de crestere a pretului de constructie stabilit prin licitatie, viceprimarul Gavrilescu spune ca asta se va face daca beneficiarii vor cere materiale de constructie mai pretentioase.

Cine este Triumf Construct

Firma Triumf Construct apartine omului de afaceri libanez Mohammad Murad, unul dintre cei mai bogati afaceristi din Romania, conform Top 300. Prin firma sa Perla Majestic Group a devenit proprietar pe hotelurile Select, Perla, Majestic din Mamaia, Majestic din Olimp, Cozia si Majestic din Jupiter si multe altele. Complexul Coral Beach este un alt ansamblu rezidential al libanezului, situat pe litoral, la Mamaia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea