Social

Reimprospati-va memoria

Daca vi se intampla adeseori sa uitati unde v-ati pus cheile sau daca retineti greu numele persoanelor cu care faceti cunostinta inseamna ca aveti probleme cu memoria , va avertizeaza specialistii. Expertii americani citati de publicatia „Prevention” va sfatuiesc ce sa faceti ca sa va ascutiti memoria.
  • Imbunatatiti-va rezerva de fier. Fierul este un mineral care ajuta neurotransmitatorii esentiali sa functioneze la parametri normali . „O dieta nepotrivita poate scadea nivelul fierului suficient de mult cat sa va afecteze memoria, chiar daca nu aveti anemie”, afirma Laura Murray Kolb, profesor la Johns Hopkins University, citat de publicatia „Prevention”. Specialistul a testat 149 de femei si a descoperit ca acelea care aveau deficit de fier au gresit de doua ori mai multe intrebari decat celelalte. Dupa patru luni de tratament cu suplimente de fier, majoritatea femeilor si-au recapatat nivelul de fier normal si au raspuns la intrebari la fel de bine ca acelea sanatoase din prima tura de teste.
  • Eliminati zgomotele de fond. Daca ascultati stirile in timp ce scrieti un mail, capacitatea dv. de concentrare scade. In mod normal, cand aflati informatii noi, le procesati cu zona din creier denumita cortexul cerebral. „Daca faceti mai multe lucruri deodata, riscati sa pierdeti esentialul”, sustine Russell Poldrack, cercetator la UCLA.
  • Controlati-va colesterolul. Un nivel al colesterolului normal este esential pentru ascutimea mintii. Grasimile se asaza pe vasele de sange si ingreuneaza circulatia acestuia spre creier. „In plus, mai multe studii au aratat ca nivelul ridicat de colesterol este un factor de risc si pentru maladia Alzheimer”, afirma Aaron Nelson, seful catedrei de psihologie si neuropsihologie la Brigham and Woman’s Hospital, Boston.
  • Aveti grija la medicamente. Antidepresivele, citostaticele, medicamentele pentru Parkinson , ulcer, somniferele si antiinflamatoarele va pot afecta memoria, va avertizeaza Gary Small, seful UCLA Memory and Aging Research Center.
  • Mancati mere zilnic. Cateva mere pe zi va tin departe de neurolog, sustin specialistii. „Merele au doza potrivita de antioxidanti care cresc nivelul neurotransmitatorilor importanti pentru memorie”, spune Tom Shea, directorul University of Massachusetts Lowell Center for Cellular Neurobiology and Neurodegeneration Research. In plus, antioxidantii din mere protejeaza celulele din creier de efectele radicalilor liberi creati de actiunile metabolice obisnuite, precum procesarea glucozei de catre celulele organismului. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.
  • Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

    •  
    •  

    Articol scris de

    Vezi toate articolele

    Articole din social

    Top

    Cauta-ti perechea