Social

Regulamentele scolare nu pot preveni violenta

Jocurile, sportul, pictura sau teatrul, antidot pentru comportamentul agresiv al elevilor.

Programa scolara incarcata nu le lasa elevilor timp pentru a desfasura activitati care combat comportamentul violent. Mass-media are si ea o parte din vina.

Corina Tudosie, profesor de engleza la Colegiul National " Ion Minulescu " din Slatina, este unul dintre putinii dascali care admite ca, in scoala unde preda, exista cazuri de violenta . Desi liceul este cel mai bun din oras, unii dintre elevi sunt foarte agitati la ore si nu de putine ori isi injura colegii. "Uneori ma intreb daca nu cumva consuma droguri", a spus profesorul.

Cadrul didactic pune aceasta problema in special pe seama parintilor care nu colaboreaza cu scoala si pe faptul ca elevii petrec prea mult timp in fata calculatorului. "Sunt elevi care dorm cinci ore pe noapte. Cred ca asta le afecteaza foarte mult psihicul", a spus ea.

Invatamantul se invarteste in cerc

Violenta in randul adolescentilor este un fenomen complex, iar cauzele sale nu trebuie cautate numai prin raportare la scoala, ci la intreaga societate. La aceasta concluzie au ajuns experti in educatie, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si profesori, prezenti la dezbaterea "Scoala spune NU violentei", desfasurata, ieri, in Capitala.

Eugen Palade, expert in politici educationale la Centrul Educatia 2000+, a declarat ca, in opinia sa, solutiile autoritatilor la problema violentei in scoli nu au nici o sansa de reusita. "Daca avem violenta in scoli, Ministerul Educatiei inventeaza o materie pentru ea. Daca elevii incalca regulamentul scolar, inspectoratele le reamintesc acestora de el", a apreciat specialistul.

El a adaugat ca programele scolare ar trebui sa le lase timp elevilor sa participe la activitati care s-au demonstrat a fi eficace impotriva comportamentului violent precum jocul, sportul sau dansul. "In schimb, elevii romani sunt obligati sa petreaca timpul in activitati monotone de predare-invatare, desi vorbim de zeci de ani de descongestionarea programei ", a explicat Palade.

Ministerul Educatiei da vina pe presa

In opinia reprezentantilor Ministerului Educatiei, o mare parte din vina comportamentului violent al elevilor o are presa. "S-a ajuns la acest nivel al violentei in scolile romanesti din cauza mediatizarii excesive a unor evenimente de aceasta natura. Elevii nu isi petrec toata ziua la ore, astfel ca nu trebuie sa dam vina pe scoli pentru amplificarea fenomenului violentei", a declarat Anca Petrache, inspector general in cadrul Directiei de Management si Programe Educationale din Ministerul Educatiei.

Potrivit unei statistici din 2003-2004, ponderea elevilor cu manifestari grave de violenta este de aproximativ 2,5%, iar proportia scolilor in care se inregistreaza fenomene de violenta depaseste 75%.

Dezbaterea a fost organizata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea