Social

#regula celor cinci minute #schimbare viata

Regula celor 5 minute! Cum iti poate schimba viata?

Nu iti trebuie retete magice sau nenumarate carti ca sa iti schimbi obiceiurile nu tocmai productive. Expertii ne asigura ca exista o simpla regula care, odata implementata in rutina noastra zilnica, ne va face mai mult bine decat orice alta terapie.

Se spune ca avem nevoie doar de cinci minute pentru a ne schimba viata. Pare putin nebunesc, dar cinci minute azi, cinci minute maine, si vei incepe sa iti dezvolti obiceiuri mult mai productive si mai educative care iti vor favoriza progresul, pe o perioada mai lunga de timp.

De cate ori ai amanat sa faci ceva pe ziua de maine? De cate ori ai desfacut bagajul imediat dupa ce te-ai intors dintr-o calatorie? De cand ori ai facut sport cand ai zis ca vei face sport? Sau de cate ori ti-ai zis sa inveti o noua limba straina, dar nu e timp? Procrastinarea este o caracteristica din ce in ce mai frecventa in randul adultilor si poate fi intr-adevar o problema atunci cand sta intre noi si cea mai buna versiune a noastra. Din fericire, are leac.

Specialistii in dezvoltare personala sustin ca e nevoie doar de cinci minute ca sa scapam de aceasta “boala”. Ne va ajuta sa trecem la actiune de indata si sa luam decizii rapide, in favoarea noastra. De cele mai multe ori, cel mai greu pas atunci cand vrei sa scapi de procrastinare este exact primul: este greu sa incepi! Odata ce ai inceput insa, o sa iti fie mult mai usor sa duci o sarcina pana la capat. Tot ce trebuie sa faci este sa iti “pacalesti” mintea ca vei performa acea actiune doar pentru cinci minute si gata. Cinci minute si dupa, poti face orice ce vrei tu sau poti lenevi cat vrei tu. Psihologic insa, odata ce te-ai pornit pe un un drum, ai vrea sa il lasi neterminat sau te-ai ambitiona sa faci si mai mult? Psihologii spun ca peste 80% din oameni vor continua sa faca acea actiune pana cand o vor termina, indiferent care ar fi “sfarsitul” acelei actiuni. Spre exemplu, cand stai foarte comod in pat, dar stii ca trebuie si vrei sa faci sport, insa nu iti gasesti motivatia necesara, spune-ti in gand: ”Fac un antrenament de doar cinci minute, dupa pot continua sa ma uit la televizor.” Te apuci, dar odata ce ai inceput sa faci exercitiile, te-ai opri dupa doar cinci minute, cand stii ca poti arde mult mai multe calorii daca vei continua? Asa ca vei continua si, intr-un final, vei fi facut un antrenament complet care te va face sa te simti foarte bine. 

Cu totii am citit despre rutina zilnica a celor mai bogati oameni din lume. Toti citesc, mai toti se trezesc in zorii zilei si fac sport. Crezi ca CEO-ul de la acea companie multimilionara doreste intotdeauna sa se trezeasca la 5 si sa alerge? Cel mai probabil nu. Dar obiceiurile sanatoase sunt construite prin anihilarea procrastinarii. Aceasta tehnica este extrem de uzuala si pentru cresterea stimei de sine si a bucuriei de a trai. Atunci cand ai facut mai multe lucruri decat ti-ai propus, din start te vei simti mai mandru de tine insuti. 

Mai mult, poti aplica si “regula de cinci secunde”, care este in stransa legatura cu cea de mai sus. Daca nu ai niciun fel de motivatie sa incepi o treaba, numara pana la 5 si ridica-te sa o faci. Expertii ne asigura ca functioneaza de minune. Creierul este foarte usor de pacalit si nu vei mai avea timp sa te gandesti prea mult la motivele care te-ar putea impiedica sa incepi. Te va ajuta sa iei decizii rapid si sa fii mult mai productiv pe parcursul unei zile. Spre exemplu, crezi ca jucatorii de poker au timp prea mult de gandit la urmatoarea mutare de carte? Nu, cinci secunde oricum sunt destul de mult timp. Iar ei chiar trebuie sa ia decizii bune in mod constant pentru a vedea rezultatele dorite. Acelasi lucru se intampla si in viata. Cand incepi o dieta noua, nu vei vedea rezultatele dupa patru zile, ci rabdarea este cheia. De abia dupa patru saptamani vei observa o scadere notabila in greutate. Dar aceasta a aparut datorita micilor schimbari pe care tu le-ai facut zi de azi. Odata ce incepi sa faci pasi mici in programul tau zilnic, dupa o anumita perioada, vei incepe sa culegi si roadele. 

Fa o incercare si incepe de maine. Numara pana la cinci si apuca-te de acel lucru pe care tot il amani. Fa-l doar pentru cinci minute. Dupa o saptamana, analizeaza si scrie pe o foaie cate ai reusit sa faci in doar sapte zile. Merita?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea